Klassieke muziek

Informatie over het werkveld van de klassieke muziek vind je in de onderliggende pagina's. Bijvoorbeeld over ensembles, grote orkesten, operagezelschappen en diverse podia. Daarnaast vind je informatie over festivals, concoursen en prijzen. Er zijn ook werkplaatsen en productiehuizen die jonge muzikanten en componisten ondersteuning bieden.

Werken in de klassieke muziek

Je kunt op verschillende manieren werken in de klassieke muziek: bij orkesten of in ensembles. Als je bij een orkest kunt spelen, gebeurt dat vaak in dienstverband. De orkestleden hebben meestal een arbeidscontract waarbij ze zowel voor repetities als voor optredens betaald worden. Veel muzikanten beginnen eerst met remplaceren voor ze een vaste plek in een orkest vinden.

Vaak spelen is belangrijk, veel muzikanten doen dat in een (eigen) ensemble. Een ensemble krijgt per optreden betaald door het podium/de organisator. Muzikanten worden dan per optreden verloond of sturen een factuur als ze als zelfstandige werken.

Cijfers in de klassieke muziek

Nederland kent op het gebied van klassieke muziek een bestel van symfonische orkesten en kleinere ensembles voor oude, klassieke en contemporaine muziek. Volgens de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) waren er in 2018 4.350 klassieke concerten, gezamenlijk goed voor grofweg 2,1 miljoen bezoeken.

Bron: VSCD