Jazzprijzen en concoursen

Er bestaat een aantal landelijke prijzen en concoursen die musici, die aan het begin van hun carrière staan, kunnen helpen aan publiciteit om meer optredens te krijgen en een breder publiek te bereiken.

Selectie prijzen en concoursen

De Buma Boy Edgar Prijs
De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een musicus, die zich reeds lange tijd onderscheidt door opmerkelijke verdienste op creatief gebied ter verlevendiging van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een wisseltrofee van Jan Wolkers. De prijsuitreiking vindt traditioneel plaats in het Bimhuis en wordt live op de radio uitgezonden door de VPRO.

Keep an Eye Jazz Award
Onderscheiding voor jonge jazzmuzikanten van verschillende internationale conservatoria. Aan de award zijn een geldprijs, cd-opnames en een plaats op Amsterdamse jazzpodia verbonden.

Dutch Jazz Competition 
Jonge jazzgroepen meten zich met elkaar via een afvalrondesysteem met een finale in het Bimhuis. Het prijzenpakket bestaat onder meer uit een werkbudget en een tournee langs toonaangevende Nederlandse jazzpodia.

Het Prinses Christina Concours
Zet zich in voor de promotie van klassieke muziek, jazz en compositie onder jongeren. Met zijn jaarlijkse concoursen wil het zoveel mogelijk jongeren enthousiast maken voor muziek.

Expression of Art Award
In samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam organiseert het Conservatorium Hotel de Expression of Art Award. Vier bands van de jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam krijgen de kans om € 5000,- te winnen, te besteden aan hun verdere muzikale ontwikkeling.

Overige jazzprijzen en concoursen:
Paul Acket Awards prijs van het North Sea Jazz Festival
International Big Band Competition
Edison Awards

Dutch Heights is het platform voor kunst- en cultuurprijzen in Nederland, Contest Watchers is een website over creative challenges en competities wereldwijd.