Jazzprijzen en concoursen

Er bestaan een aantal landelijke prijzen en concoursen voor musici die aan het begin van hun carrière staan. Prijzen en concoursen kunnen publiciteit, meer optredens en een breder publiek genereren.

Selectie prijzen en concoursen

Boy Edgar Prijs
De Boy Edgar Prijs is de belangrijkste Nederlandse prijs voor jazzmuziek. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Fonds Podiumkunsten aan een musicus die een waardevolle bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziekscene. Onderdeel van de prijs is de bronzen wisselsculptuur ‘John Coltrane’ van Jan Wolkers en een geldbedrag van €25.000.

The Records
Bij het jazzconcours The Records kunnen drie kandidaten ieder een prijs van €10.000 winnen voor het maken van een album. De albumrelease is een jaar later, in het Bimhuis en is de start van 'The Records on Tour'. The Records on Tour is een tournee van ± 24 concerten langs Nederlandse jazzpodia en festivals. Daarnaast ontvangen de winnaars ook nog een coachingstraject dat op hun artistieke en zakelijke behoeften wordt afgestemd.

Dutch Jazz Competition 
Jonge jazzgroepen meten zich met elkaar via een afvalrondesysteem met een finale in het Bimhuis. Het prijzenpakket bestaat onder meer uit een werkbudget en een tournee langs toonaangevende Nederlandse jazzpodia.

Het Prinses Christina Concours
Zet zich in voor de promotie van klassieke muziek, jazz en compositie onder jongeren. Met zijn jaarlijkse concoursen wil het zoveel mogelijk jongeren enthousiast maken voor muziek.

Paul Acket Award
North Sea Jazz reikt jaarlijks de Paul Acket Award uit aan een artiest die een bredere publieke erkenning verdient voor zijn buitengewone muzikale kwaliteit. Met de Paul Acket Award wil de organisatie aandacht geven aan getalenteerde jazzmusici die relatief aan het begin van hun carrière staan. Deze artiesten zijn al bekend binnen de jazzscene, maar nog niet bij het grote publiek. De ‘Artist Deserving Wider Recognition’ ontvangt naast een trofee ook een cheque ter waarde van €5.000, bedoeld om de carrière van de winnaar te versterken.

Edisons
De Edisons zijn een van de oudste muziekprijzen in de wereld. Er worden prijzen uitgereikt in verschillende categorieën.

Dutch Heights is het platform voor kunst- en cultuurprijzen in Nederland en Contest Watchers is een website over creative challenges en competities wereldwijd.