Jazzpodia

Nederland kent een aantal jazzpodia en talloze jazzcafé’s. De jazzpodia zijn verenigd in de Vereniging Nederlandse Jazzpodia en Jazzfestivals (VNJJ). In deze vereniging zijn professionele jazzpodia, die uitsluitend jazzmuziek programmeren, verenigd met kleinere podia, die vaak op basis van vrijwilligers draaien, en podia die naast andere muziek bijzonder belang hechten aan hun jazzprogrammering.

Jazzpodia

Op de website van de VNJJ vind je onder de leden de namen van grotere en kleinere podia in Nederland. Een aantal grotere jazzpodia in Nederland zijn:

Bimhuis
Jazzpodium in Amsterdam. Hier wordt jazzgeschiedenis gevierd, ontwikkelt jong talent zich en wordt het gesprek over muzikale conventies en vrijheid doorlopend gevoerd. Al sinds 1974 is het bimhuis een knooppunt in het nationale en internationale netwerk van grensverleggende muziek.

PaRaDox
PaRaDoX in Tilburg opende haar deuren in 1985 en is sindsdien uitgegroeid tot het belangrijkste jazzpodium van Zuid-Nederland. Het concertprogramma bestaat uit nationale en internationale toppers, gevestigde namen en nieuwe ontdekkingen. Ze organiseren jazzconcerten in de breedste zin van het woord: van moderne jazz tot combinaties van jazz met pop, funk, hiphop, wereldmuziek, blues en klassiek.

Jazz International Rotterdam
Jazz International Rotterdam vormt al ruim 25 jaar een groot onderdeel van het Rotterdamse jazzecosysteem. Als programmeur ‘zonder podium’ hebben zij in de loop der jaren een unieke positie opgebouwd waarbij ze samenwerken met verschillende podia en opleidingen in de stad. Onder andere met LantarenVenster, De Doelen en Jazzcafe Dizzy.

Koepelorganisaties

Naast bovenstaande jazzpodia zijn er podia waar sporadisch dan wel regelmatig jazz geprogrammeerd wordt. Deze zijn voor een groot deel aangesloten bij onderstaande koepelorganisaties.

Vereniging van Schouwburg en Concertgebouwdirecties (VSCD)
Verenigt 121 grote en middelgrote stedelijke podia die allen door een gemeentelijke overheid worden gefinancierd en die met elkaar 147 theaters (schouwburgen, concertgebouwen, theaters met een vlakke vloer, culturele centra) exploiteren. Behalve bij zes grote concertpodia (Concertgebouw Amsterdam, De Doelen Rotterdam, TivoliVredenburg Utrecht, Muziekgebouw Eindhoven, Muziekcentrum Enschede en De Oosterpoort in Groningen) is er bij de meeste podia sprake van een gemengde programmering van muziek en overige podiumkunsten.

Vereniging van Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF)
Behartigt de belangen van 104 poppodia en festivals. Omdat er steeds meer crossovers plaatsvinden tussen jazz- en popmuziek worden er op deze podia ook wat vaker jazzconcerten georganiseerd.

Andere interessante Amsterdamse podia

DE RUIMTE
DE RUIMTE geeft beginnende muzikanten, kunstenaars en artiesten een plek om zich in vrijheid te ontwikkelen en de confrontatie aan te gaan met een publiek. Er worden veel spannende concerten georganiseerd op het gebied van onder andere jazz, improvisatie en hedendaagse kamermuziek.

Zaal 100
Ook wel het Podium voor Ongehoord Geluid genoemd. Elke dinsdag is er in het café van Zaal 100 een concert met improvisatiemuziek. De groepen die er spelen zijn meestal speciaal samengesteld om een nieuwe combinatie van musici uit te proberen. De dinsdagavond wordt ook regelmatig gebruikt als ontmoetingsplek voor Amsterdamse improvisatoren en buitenlandse collega’s op doorreis.

Podium Mozaïek
Podium Mozaïek is een theater in Amsterdam-West, in de voormalige Pniëlkerk aan de Bos en Lommerweg. De programmering varieert van wereldmuziek, theater en tentoonstellingen tot optredens, van zowel nationale als internationale artiesten.

Roode Bioscoop
Dit is een oud, klein houten theater (tot 100 bezoekers) dat een brede programmering heeft van moderne klassieke muziek tot jazz, van poëzie tot storytelling. 

Mezrab
De Mezrab is een cultureel centrum dat zich richt op verhalen, concerten, dans, etc. Met minimaal vier wekelijkse optredens biedt Mezrab een prachtige gelegenheid voor jonge kunstenaars om hun act uit te proberen op een middelgroot podium (tot 150 mensen) met goede technische uitrusting (geluid, licht) en een warm en altijd enthousiast publiek.

Wil je zelf een optreden op een ongebruikelijke locatie organiseren? Let dan op dat je in Nederland niet zomaar overal mag spelen. Gemeentes leggen de regels vast in de 'Algemene Plaatstelijke Verordering', daar kun je checken of je een vergunning nodig hebt.