Gesubsidieerde jazzorkesten en -ensembles

Binnen de basisinfrastructuur 2025-2028 worden twee jazzorkesten gefinancierd en een aantal ensembles via het Fonds Podiumkunsten. Alle overige ensembles kunnen vaak op steun rekenen vanuit de gemeente.

Orkesten gefinancierd vanuit de basisinfrastructuur (BIS)

(In deze tabel zie je het toegekende subsidiebedrag per jaar.)
Jazzorkesten in de BIS 2025-2028
Metropole Orkest €4.956.600
Jazz Orchestra of the Concertgebouw €590.000

Metropole Orkest speelt jazz, pop, soul, funk, cabaret, musicals, filmmuziek en wereldmuziek. Van nu en van langer geleden.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw is een bigband met een vaste kern jazzmusici. Op hun solo-albums dient het JOC de ontwikkeling van de hedendaagse jazz. Daarnaast houden ze nieuwe ontwikkelingen goed in de gaten en werken ze samen met aanstormend talent. Waarbij de rijke jazzgeschiedenis centraal staat óf een avontuurlijke crossover.

Fonds Podiumkunsten

Zeven stichtingen ontvangen een meerjarige productiesubsidie van het Fonds Podiumkunsten in de periode 2025-2028. Dat zijn het Artvark Saxophone Quartet, Benjamin Herman (met Benjamin Herman Trio, Benjamin Herman Quartet, New Cool Collective en Bughouse), Boi Akih, Jameszoo, Martin Fondse Music (met Martin Fondse Orchestra en Kitchen Stories), PAKS van Kika Sprangers (met Kika Sprangers Large Ensemble en Kika Sprangers Quintet) en bigband Paradox Jazz Orchestra.

Structurele subsidies van lagere overheden

Ook provincies en gemeenten verstrekken meerjarige subsidies. Een aantal landelijk bekende gezelschappen ontvangt meerjarige subsidie van een (grote) gemeente. In Amsterdam adviseert de Amsterdamse Kunstraad over het Kunstenplan.