Jazz

Jazz bestaat meer dan honderd jaar en inmiddels zijn er tientallen genres en stromingen binnen de jazz. Bijna elk genre uit de late geschiedenis wordt tegenwoordig weer beluisterd en gespeeld. Veel jazzmusici proberen de muziek verder te ontwikkelen. De grenzen tussen de verschillende genres verdwijnen steeds meer, net als de grenzen naar de wereld van pop- en klassieke muziek.

Carrière in de jazzmuziek

De meeste muzikanten spelen in meerdere ensembles of bands. Veel musici hebben hun eigen trio, kwartet of groter ensemble waar ze zelf een concept voor bedenken en muziek voor schrijven of arrangeren. Andere musici leveren creatieve bijdragen aan ensembles van collega's. De meeste jazzensembles spelen het hele jaar door, maar vaak werken ze in een projectcyclus van een of twee jaar, waarin ze een nieuw programma uitwerken, een album produceren en een aantal concerten of tours doen.

Wie zich beroepsmatig wil toeleggen op jazzmuziek, heeft veel ondernemingslust nodig. De meeste jazzmuzikanten werken als zelfstandig ondernemer binnen een gemengde beroepspraktijk die bestaat uit een combinatie van optreden (met eigen projecten, andere muzikanten of in het commerciële circuit), lesgeven (aan muziekscholen, in workshops of online), productionele werkzaamheden of een andere bijbaan binnen of buiten de muziekwereld.

De meeste muzikanten doen, zeker in begin, de zakelijke kant zelf. Er zijn ook tussenpersonen en impresariaten die helpen bij het 'verkopen' van optredens. Nederland kent verschillende jazzpodia en cafés, jazzfestivals, concoursen, prijzen en landelijke presentaties waar je jazz kunt beluisteren.

Commerciële jazz

Commerciële optredens vormen een mogelijkheid om geld te verdienen met jazz naast optredens in jazzclubs, op jazzpodia en op jazzfestivals. Particulieren of bedrijven huren vaak bands in om hun verjaardags- of bedrijfsfeesten, bruiloften of andere evenementen van livemuziek te voorzien. Ook hotels, restaurants en café's organiseren regelmatig livemuziek voor hun gasten.

Sommige ensembles spelen muziek die geschikt is voor dit soort evenementen, andere musici stellen nieuwe bands samen om muziek te spelen die populair is als achtergrondmuziek of muziek om op te dansen. Vooral in het begin van hun carrière zorgen dit soort optredens voor veel muzikanten voor een belangrijk onderdeel van hun inkomen.