Jazz

Jazz kent tientallen genres en stromingen. Bijna elk genre uit de late geschiedenis wordt tegenwoordig weer beluisterd en gespeeld. Veel musici blijven de jazzmuziek daarbij ontwikkelen. De grenzen tussen de verschillende stromingen vervagen, net als de grenzen naar de wereld van pop-, klassieke- en wereldmuziek.

Carrière in de jazzmuziek

De meeste musici spelen in meerdere ensembles of bands. Veel musici hebben hun eigen trio, kwartet of groter ensemble waar ze zelf een concept voor bedenken en muziek voor schrijven of arrangeren. Andere musici leveren creatieve bijdragen aan ensembles van collega's. De meeste jazzensembles spelen het hele jaar door, maar vaak werken ze in een projectcyclus van een of twee jaar, waarin ze een nieuw programma uitwerken, een album produceren en een aantal concerten of tours doen.

Wie zich beroepsmatig wil toeleggen op jazzmuziek, heeft veel ondernemingslust nodig. De meeste jazzmuzikanten werken als zelfstandige binnen een gemengde beroepspraktijk die bestaat uit een combinatie van optreden (met eigen projecten, andere muzikanten of in het commerciële circuit), lesgeven (aan muziekscholen, in workshops of online), productionele werkzaamheden of een andere bijbaan binnen of buiten de muziekwereld.

De meeste muzikanten doen, zeker in het begin, de zakelijke kant zelf. Er zijn ook tussenpersonen en impresariaten die helpen bij het 'verkopen' van optredens. Nederland kent verschillende jazzpodia en cafés, jazzfestivals, concoursen, prijzen en landelijke presentaties waar je jazz kunt beluisteren.

Manier van werken

Er wordt als regel binnen de jazzsector op korte termijn geboekt en om regelmatig te kunnen spelen, moet elke mogelijkheid benut worden. Er worden projecten ontwikkeld rond speciale thema’s en daarnaast draaien de ensembles gewoon door. Naar gelang zich vraag voordoet, wordt er in de ene periode meer gespeeld dan in de andere, maar het werk heeft in de regel een continu karakter.

Commerciële benadering

Particulieren of bedrijven huren vaak bands in om hun verjaardags- of bedrijfsfeesten, bruiloften of andere evenementen van livemuziek te voorzien. Ook hotels, restaurants en cafés organiseren regelmatig livemuziek voor hun gasten. Sommige ensembles spelen muziek die geschikt is voor dit soort evenementen, andere musici stellen nieuwe bands samen om muziek te spelen die populair is als achtergrondmuziek of muziek om op te dansen. Vooral in het begin van een carrière kunnen dit soort optredens een welkom extra inkomen vormen.