Beroepsorganisaties

Ben je op zoek naar informatie of advies? Dan kun je bij verschillende instellingen terecht. Er zijn organisaties die zich specifiek bezig houden met archivering en onderzoek. Vakbonden en andere beroepsverenigingen richten zich op belangenbehartiging. Kennisorganisaties kun je benaderen voor informatie over specifieke onderwerpen.

Archief en onderzoek
Veel muziek is gearchiveerd. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid beheert het grootste muziekarchief in Nederland. Daarnaast zijn er nog enkele kleinere archieven. Deze zorgen ervoor dat de muziek toegankelijk is en ter beschikking staat voor onderzoek.

Beroepsverenigingen
Beroepsverenigingen en vakbonden behartigen belangen van onder andere muzikanten en componisten. Ze adviseren ook over de beroepspraktijk: bijvoorbeeld over juridische, fiscale of financiële zaken.

Kennisorganisaties
Kennisorganisaties verzamelen informatie, ontwikkelen daarmee meer kennis en verspreiden dat op verschillende manieren. Het kan over diverse onderwerpen en verschillende genres gaan: over microtonale muziek of klassieke muziek, over promotie of auteursrecht.