Jong talent
Voor jong talent zijn er verschillende initiatieven binnen handbereik om nieuwe projecten te realiseren. Denk aan talentontwikkelingsprogramma’s en -trajecten. Er zijn ook fondsen die voorrangsregelingen hebben voor nieuwe makers. Neem ook een kijkje op de pagina Filmprijzen, want een projectbudget kun je natuurlijk ook realiseren door het winnen van een geldprijs.
Op deze pagina
Extra
Filmfonds: Selective funding
Het Filmfonds verstrekt subsidies aan zowel gelauwerde als beginnende filmmakers. Het is een door de overheid gesubsidieerde instantie en onderdeel van de culturele basisinfrastructuur. Daarnaast is het Filmfonds samen met het Eye Filminstituut verantwoordelijk voor het aanzien van de Nederlandse film in het buitenland. Daarvoor is SEE NL opgericht.
Binnen het Filmfonds zijn er voor nieuwe makers veel mogelijkheden voor financiering. Deze regelingen veranderen regelmatig. De belangrijkste regelingen voor nieuwe makers zijn momenteel:
- Ontwikkeling korte animatiefilm
Bedoeld voor makers die een korte animatiefilm van maximaal 60 minuten willen maken. De aanvraag moet worden gedaan door een producent met aantoonbare ervaring. - Realisering korte animatiefilm
Bedoeld voor makers die de ontwikkeling van hun korte animatiefilm al achter de rug hebben. De aanvraag moet worden gedaan door een producent met aantoonbare ervaring. - Startsubsidie
Bedoeld voor makers die een ambitieus, eigenzinnig idee hebben dat ze willen ontwikkelen. De subsidie is bedoeld voor de ontwikkelingsfase van het filmidee. Makers kunnen individueel aanvragen of in teamverband. - Filmfonds Shorts
Bedoeld voor filmmakers met een authentiek, eigenzinnig idee voor een korte film van maximaal 60 minuten. De aanvraag moet gedaan worden samen met een producent die al aantoonbare ervaring heeft. - Teledoc Campus
(Jonge) makers krijgen de kans hun talent te ontplooien door middel van het ontwikkelen en realiseren van een kwaliteitsdocumentaire. Dit is een samenwerking tussen de NPO, CoBo en het Filmfonds, waarbij jonge makers ervaring opdoen om later volwaardige, lange producties te maken. - Ultrakort
Een impulssubsidie voor jonge makers om hun ultrakorte animatiefilm te realiseren, die dan als voorvertoning voor films van de bioscoopketen VUE of andere Nederlandse filmtheaters zal draaien.
Houd ook zeker de website in de gaten. Daar is onder meer een Subsidiewijzer te vinden die je wegwijs maakt in de mogelijkheden. Kom je er niet uit? Schroom niet om een filmconsulent om advies te vragen, daar zijn ze voor.
NPO-fonds
Het NPO-fonds is het fonds achter de Nederlandse Publieke Omroep. Hier vind je programma’s waarvoor je geen producent nodig hebt, zoals 3LAB of de Mid-Length regeling. Daarnaast zet het fonds in op scenario-ontwikkeling voor webseries, op het werken en sparren in teams en op een sterk workshoptraject. Het is ook mogelijk korte films (zowel fictie als non-fictie) te maken voor het web. Voor talenten die al wat langer op weg zijn komt er een mogelijkheid zich verder te ontwikkelen op een nieuw terrein.
De nieuwe regelingen moeten er ook voor zorgen dat de landelijke publieke omroep toegankelijker wordt voor talenten zonder av-opleiding, en dat inclusiviteit en meerstemmigheid wordt gestimuleerd. 2021 was een pilotjaar waarin samen met makers, producenten en omroepen de regelingen verder werden ontwikkeld. De regelingen zijn dus al regelmatig aangepast of veranderd. Kijk daarom voor de meest actuele informatie op de site van het NPO-fonds.
- 3LAB
Wordt gezien als de proeftuin van de NPO, waar talentvolle makers de kans krijgen hun online dramaseries, korte documentaires of non-fictie formats te ontwikkelen en zo door te groeien binnen de publieke omroep.
De publieke omroepen
Diverse omroepen bieden nieuw talent mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen:
- NTR KORT!
Een samenwerkingsverband van de omroep NTR, het NPO-fonds, CoBo en het Filmfonds. Geeft jonge en gevestigde filmmakers ieder jaar de kans om een korte film te ontwikkelen. De films hebben een beoogde première op het Nederlands Film Festival en een tv-uitzending in datzelfde jaar. - VPRO Dorst
De VPRO heeft een eigen talentontwikkelingsprogramma. Het gaat hier om audiovisuele non-fictie ideeën voor programma’s. Podcastideeën worden ook geaccepteerd, mits deze op de jeugd toegespitst zijn.
Overige initiatieven
ACE Producers
ACE Producers heeft een ACE mentorprogramma ontworpen en ontwikkeld in samenwerking met het Nederlands Filmfonds, NAPA, Film Forward, Creative Media Europe en het Eye Filmmuseum. Jonge Europese producenten die een paar jaar werkervaring hebben, worden ondersteund bij het managen van hun carrière en het ontwikkelen van hun internationale netwerk. Zij krijgen de kans om te leren van gevestigde mentoren die actief zijn in de Europese filmindustrie. Het programma verwelkomt producenten die werken in fictie, animatie en documentaire.
VERS Film & TV
VERS is een belangrijk platform voor het samenbrengen, stimuleren en activeren van jonge, beginnende filmmakers. Av-studenten kunnen gratis lid worden. Als lid kun je naar diverse evenementen, masterclasses en netwerkborrels om andere filmmakers en filmstudenten te ontmoeten. De site heeft ook een ‘vraag & aanbod’ pagina waar je bijvoorbeeld jouw oproep voor nieuwe crewleden op kunt plaatsen.
De Ontmoeting
De Ontmoeting is een samenwerking tussen VERS en Voordekunst en geeft jonge makers de kans een korte film te maken en in contact te komen met gevestigde partijen in de industrie. Ieder jaar zijn het andere professionele filmbedrijven of instanties die de projecten uitkiezen. Met de gekozen projecten gaan zij een intensief samenwerkingstraject aan, met als eindresultaat een korte film van maximaal zes minuten. Deze film wordt vervolgens vertoond in filmtheaters door heel Nederland.
Videoland Academy
Videoland Academy is een talentontwikkelingsprogramma van Videoland, bedoeld voor nieuwe makers. Videoland werkt hierin samen met het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en het International Film Festival Rotterdam (IFFR).
Het Nederlands Filmfestival & Go Short Campus
Het Nederlands Film Festival is het grootste filmfestival van Nederland voor Nederlandse makers. De combinatie van netwerkborrels, masterclasses en bijeenkomsten maakt het voor veel makers dé plek om andere professionals te ontmoeten. Elk jaar vindt het festival in september plaats in Utrecht. Go Short in Nijmegen is een festival speciaal voor de korte film. Het is internationaal georiënteerd en geniet aanzien vanuit heel Europa. Ook zij hebben hun eigen mogelijkheden voor nieuwe makers.
Overige fondsen en regelingen
Regionaal zijn er ook interessante initiatieven te ontdekken. Zoals BROET in Eindhoven met het eigen talentontwikkelingstraject NEXT. Limburg heeft zelfs een eigen filmfonds: Limburgs Filmfonds. Ook vind je in Limburg de filmhub Cinesud, waar veel kansen zijn voor jonge en gevestigde filmmakers. Daarnaast zijn er nog veel andere fondsen waar jonge makers vaak en graag een beroep op doen. Zo heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds een speciale filmtak. En denk ook aan het Amsterdamse Fonds voor de Kunst (AFK) en Fonds 21.
Als laatste nog een tip: Ga je draaien in een grote stad? Vraag bij de gemeente om advies, want misschien heb je een klein stedelijk fonds over het hoofd gezien dat je nog kunt aanschrijven. Elke grote Nederlandse stad heeft namelijk een filmconsulent.
Direct naar: