Jong talent

Voor jong talent zijn er verschillende initiatieven binnen handbereik om nieuwe projecten te realiseren. Denk ook aan talentontwikkelingsprogramma’s en trajecten.

Filmfonds

In het kader van talentontwikkeling reikt het Filmfonds ieder jaar Wildcards uit aan de regisseurs van afstudeerfilms. Met dit bedrag krijgen de winnaars de kans om een nieuwe documentaire, fictiefilm of animatiefilm te realiseren. De winnaars van de Filmfonds Wildcards ontvangen € 50.000 om een nieuwe documentaire, fictie- of animatiefilm te maken. Daarnaast is er een bijdrage van maximaal € 2.500 voor coaching beschikbaar, evenals maximaal € 8.500 (17% van het productiebudget) als vergoeding voor de producent. Er zijn twee Filmfonds Wildcards Documentaire, twee Filmfonds Wildcards Fictie en twee Filmfonds Wildcards Animatie.

Direct naar:

Fondsen

Deltaplan Talent

Het Nederlands Filmfonds, het NPO fonds, het Cobofonds en een aantal publieke omroepen hebben gezamenlijk het zogenaamde deltaplan ontwikkeld. De speelfilmsector vergroot hiermee het productievolume voor jonge makers en geeft expliciete begeleiding. Hierdoor krijgt nieuw talent kansen en kan bewezen talent zich verder ontwikkelen. Tot het plan behoren onderstaande initiatieven. De voorwaarden van de verschillende programma’s zijn te vinden op de sites van de fondsen en participerende publieke omroepen.

NTR KORT!
KORT! is een jaarlijks terugkerend samenwerkingsproject, georganiseerd door de NTR, het Filmfonds, het NPO fonds en CoBO om nieuwe en gevestigde regisseurs en scenaristen uit Nederland de kans te geven om hoogwaardige korte films met internationale potentie te maken. KORT! bestaat uit tien korte fictiefilms met een lengte tussen de vijf en tien minuten. Ook plannen voor animatiefilms kunnen worden ingediend. De tien films gaan elk jaar in première op het Nederlands Filmfestival in september en worden daarna door de NTR uitgezonden op televisie.

One Night Stand
De One Night Stand is een jaarlijks terugkerend samenwerkingsproject van de NTR, VARA, VPRO, het NPO Fonds, CoBO en het Filmfonds gericht op de ontwikkeling en stimulering van film- en televisietalent. Het project bestaat uit de ontwikkeling van een dramaserie bestaande uit zes afleveringen van 45 minuten. Er staat één locatie centraal, maar iedere aflevering wordt gemaakt door een ander team.

De Oversteek
De Oversteek is een jaarlijks terugkerend samenwerkingsproject van het Filmfonds, NPO-fonds, CoBO, VPRO en NTR gericht op de ontwikkeling en stimulering van filmtalent. De Oversteek is bedoeld voor beginnende regisseurs die hun eerste artistieke speelfilmproject willen realiseren. Jaarlijks kunnen twee speelfilms voor de bioscoop en televisie gesteund worden. De samenwerkende partijen zijn op zoek naar projecten die een eigentijds, urgent verhaal vertellen in een krachtige beeldtaal, met (internationale) festivalpotentie.

New Screen NL

Onder de naam New Screen NL biedt het Filmfonds verschillende subsidiemogelijkheden voor beginnende makers voor korte films en documentaires, low budget speelfilms en animatieprojecten. Hieronder staan een aantal belangrijke subsidies genoemd.

Vrijplaats beginnende scenaristen
Ontwikkelingstraject voor beginnende scenarioschrijvers. Zij kunnen het fonds aanschrijven voor de ontwikkeling van een treatment of scenario en ontvangen naast een schrijfhonorarium ook een bedrag wat besteed kan worden aan een scriptcoach.

Realisering korte film
In tegenstelling tot de meeste andere subsidies kunnen ook beginnende producenten een bijdrage aanvragen voor de realisering van een korte film of documentaire. De bijdrage van het fonds is maximaal 85% van het totale productiebudget en heeft een maximale waarde van € 40.000.

Ultrakort
Competitie voor de realisering van vier ultrakorte animatiefilms van maximaal twee minuten in samenwerking met Fonds 21 en bioscoopexploitant Pathé. Deze laatste zal de films in roulatie brengen en vertonen in het voorprogramma van grote bioscoopfilms. De voorkeur gaat uit naar films die visueel overtuigen en waarbij (de verstaanbaarheid van) gesproken tekst van ondergeschikt belang is.

Afwerking New Screen NL
Voor films die al gedraaid zijn en waarvan de montage bijna klaar is, stelt het fonds een afwerkingssubsidie beschikbaar. Deze is bedoeld om een filmproductie gereed te maken voor vertoning. Fictiefilms die voor televisie zijn gemaakt komen niet aanmerking.