Filmmarkten

Sommige filmfestivals bieden een markt aan waar gerichte koop en verkoop van films, tv-programma’s en filmplannen plaatsvindt. Zo’n marktprogramma bestaat dan meestal uit een pre-salesmarkt en een viewingmarkt. Op pre-salesmarkten worden nieuwe filmplannen gepresenteerd om de productie van films te financieren; een viewingmarkt brengt reeds gerealiseerde films gericht onder de aandacht.

Marktprogramma

Iedere markt heeft zijn eigen signatuur, spelregels en criteria en selecteert filmmakers en projecten die passen bij het karakter van de markt. Deze projecten worden gepresenteerd aan de kopers (catchers) die door de markt worden uitgenodigd om deel te nemen. Potentiële catchers zijn onder andere sales agents, distributeurs, fondsen, (co-)producenten, eindredacteuren van omroepen en festivalprogrammeurs. Het programma wat door het festival wordt samengesteld is erop ingericht om de filmmakers (aanbieders) en de kopers samen te brengen om internationale samenwerkingen te laten ontstaan.

Waarom is deelname belangrijk?

Voor producenten is het belangrijk om al in een vroeg stadium aandacht te besteden aan de internationale uitbreng van een film. Deelname aan een pre-sales markt kan ervoor zorgen dat er al vroeg een sales agent of distributeur bij de film betrokken kan worden. Daarnaast is een belangrijk doel van de markt medefinanciers te vinden voor de realisatie van een film, zoals co-producenten, omroepen, fondsen of een distributeur.

Distributeurs bezoeken de markten om te luisteren naar de pitches van producenten waarin zij hun nieuwe films en filmplannen presenteren. Aan de hand hiervan bepalen de distributeurs voor welke projecten zij de rechten van uitbreng willen kopen.

Ook voor reeds gerealiseerde films is deelname aan een markt belangrijk. Producenten kunnen dan, in het geval dat er nog geen sales agent of distributeur bij de film betrokken is, hun film aanbieden. Voor distributeurs en omroepen bestaat er de mogelijkheid om deze films aan te kopen voor uitbreng of uitzending.

Markten in Nederland

Nederland kent een aantal grote internationale filmfestivals met een marktprogramma, zoals het IFFR (CineMart), het NFF (Holland Film Meeting), het IDFA (Forum/Docs for Sale) en Cinekid (Junior Co-production Market).