Prijzen en competities

Er zijn twee soorten prijzen: wedstrijden en oeuvreprijzen. Soms kun je je als kunstenaar aanmelden of word je uitgenodigd en soms moet je worden voorgedragen. 

Een selectie van prijzen voor jonge kunstenaars

Prix de Rome is de oudste en belangrijkste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar, met als doel getalenteerde beeldend kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. De Prix de Rome Beeldende kunst wordt eenmaal per twee jaar uitgereikt en de Prix de Rome Architectuur eenmaal per vier jaar. Aan de prijs is een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in Rome verbonden. Deelnemers worden voorgedragen door scouts.

Van Bommel van Dam prijs is een aanmoedigingsprijs van het gelijknamige museum voor moderne kunst in Venlo voor jonge beeldend kunstenaars tot 35 jaar. Deelname staat open voor kunstenaars uit Nederland en Vlaanderen. Een voorselectie wordt gepresenteerd in Museum Bommel van Dam. De prijs wordt iedere drie jaar uitgereikt aan jonge talentvolle kunstenaars.

Charlotte Köhler Prijzen zijn aanmoedigingsprijzen die uitgereikt worden door het Prins Bernhard Cultuurfonds. De prijzen zijn in 1988 ingesteld dankzij een legaat van de actrice Charlotte Köhler. De prijzen zijn aanmoedigingsprijzen voor jong talent (tot 35 jaar) in beeldende kunst en theater.

Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst werd in 1871 door koning Willem III ingesteld. De intentie van de Prijs is het stimuleren van jong talent op het gebied van de schilderkunst. Jaarlijks wordt de prijs door Koning Willem-Alexander uitgereikt aan vier kunstenaars onder de 35 jaar.

Kunstweek reikt jaarlijks geldprijzen uit aan de Kunstenaar van het Jaar en het Talent van het Jaar. Een panel van kunstkenners nomineert een groot aantal kunstenaars. Het publiek kiest daarna door middel van stemrondes wie de winnaar wordt.

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is een initiatief van de Volkskrant in samenwerking met het Stedelijk Museum Schiedam, AvroTros en de Rabobank. Elk jaar worden vijf kunstenaars genomineerd die een geldprijs van € 10.000 kunnen winnen.

Theodora Niemeijerprijs is een stimuleringsprijs voor jonge, vrouwelijke beeldend kunstenaars die eens in de twee jaar wordt uitgereikt. De winnaar ontvangt een bedrag van €10.000 en mag gedurende een half jaar in het Van Abbemuseum exposeren.

Hermine van Bers kunstprijs is een prijs waarvoor de deelname openstaat voor jonge kunstenaars tot 36 jaar die een aantoonbare relatie hebben met Leiden of Maastricht. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van €2.500 en een penning.

Buning Brongers Prijs is een tweejaarlijkse Nederlandse kunstprijs voor jonge beeldend kunstenaars. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van €4.500. Voor de winnaars wordt bij de prijsuitreiking een tentoonstelling georganiseerd in Arti et Amicitiae en een catalogus uitgegeven. De kandidaten voor de prijs worden door kunstopleidingen voorgedragen.

Cobra Kunstprijs van het Cobra Museum voor Moderne Kunst wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een beeldend kunstenaar die vernieuwend werk maakt dat getuigt van experiment, interdisciplinariteit en radicaliteit, in de geest van de Cobra beweging. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €10.000, een tentoonstelling in het Cobra Museum en een publicatie of catalogus.

Dr. A.H. Heineken Prijs is een tweejaarlijkse prijs ter erkenning en aanmoediging voor een zeer getalenteerde beeldend kunstenaar in Nederland, uitgereikt door de stichting Alfred Heineken Fondsen. De prijs bestaat uit een trofee, een publicatie en/of tentoonstelling (ter waarde van €50.000) en een geldbedrag van €50.000.

Direct naar:

Ondernemersprijzen