Prijzen en competities

Er zijn twee soorten prijzen: wedstrijden en oeuvreprijzen. Soms kun je je als kunstenaar aanmelden of word je uitgenodigd en soms moet je worden voorgedragen. 

Een selectie van prijzen voor jonge kunstenaars

Prix de Rome is de oudste en belangrijkste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar, met als doel getalenteerde beeldend kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. De Prix de Rome Beeldende kunst wordt eenmaal per twee jaar uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag van €40.000 euro en een werkperiode in Rome verbonden.

Van Bommel van Dam prijs is een aanmoedigingsprijs van het gelijknamige museum voor moderne kunst in Venlo voor jonge beeldend kunstenaars tot 35 jaar en werkzaam in het platte vlak (schilderkunst, tekenkunst, fotografie, grafiek). De prijs bestaat uit een oorkonde, een bedrag van €5.000, deelname aan een tentoonstelling en aankoop van een werk. Twaalf kunstenaars worden geselecteerd door een team van selecteurs uit Nederland en Nordrhein-Westfalen.

Charlotte Köhler Prijzen zijn aanmoedigingsprijzen die uitgereikt worden door het Prins Bernhard Cultuurfonds. De prijzen zijn in 1988 ingesteld dankzij een legaat van de actrice Charlotte Köhler. De prijzen zijn twee aanmoedigingsprijzen voor jong talent (tot 35 jaar) in beeldende kunst en theater van ieder €20.000.

Doesjenel Prijs is een tweejaarlijkse prijs voor jonge professionele kunstenaars van 35 jaar of jonger met een aantoonbare band met Leiden. Een professionele jury selecteert drie genomineerden voor een tentoonstelling in Museum De Lakenhal. De winnaar krijgt ook een bedrag van €5.000 en een object ontworpen door Judith Bloedjes.

Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst werd in 1871 door koning Willem III ingesteld. De intentie van de Prijs is het stimuleren van jong talent op het gebied van de schilderkunst. Jaarlijks wordt de prijs door Koning Willem-Alexander uitgereikt aan een aantal kunstenaars onder de 35 jaar.

Kunstweek organiseert jaarlijks de verkiezing Kunstenaar van het Jaar. Tegelijkertijd worden ook het Talent van het Jaar en de Briljanten Kunstenaar van het jaar benoemd. Een panel van ongeveer 90 kunstkenners nomineert in eerste instantie een groot aantal kunstenaars. Vervolgens bepaalt het publiek door middel van stemrondes, samen met het panel, wie de winnaar wordt.

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is een initiatief van de Volkskrant in samenwerking met het Stedelijk Museum Schiedam, AvroTros en de Rabobank. Elk jaar worden drie kunstenaars genomineerd die een geldprijs van €20.000 kunnen winnen, waarvan de helft is bestemd voor een boekpublicatie. De publieksprijs is €2.500.

Theodora Niemeijerprijs is een stimuleringsprijs voor jonge, vrouwelijke beeldend kunstenaars die eens in de twee jaar wordt uitgereikt. De winnaar ontvangt een bedrag van €10.000 en mag gedurende een half jaar in het Van Abbemuseum exposeren.

Buning Brongers Prijs is een tweejaarlijkse Nederlandse kunstprijs voor jonge beeldend kunstenaars. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van €4.500. Voor de winnaars wordt bij de prijsuitreiking een tentoonstelling georganiseerd in Arti et Amicitiae en een catalogus uitgegeven. De kandidaten voor de prijs worden door kunstopleidingen voorgedragen.

Cobra Kunstprijs van het Cobra Museum voor Moderne Kunst wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een beeldend kunstenaar die vernieuwend werk maakt dat getuigt van experiment, interdisciplinariteit en radicaliteit, in de geest van de Cobra beweging. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €10.000, een tentoonstelling in het Cobra Museum en een publicatie of catalogus.

Dr. A.H. Heineken Prijs is een tweejaarlijkse prijs ter erkenning en aanmoediging voor een zeer getalenteerde beeldend kunstenaar in Nederland, uitgereikt door de stichting Alfred Heineken Fondsen. De prijs bestaat uit een trofee, een publicatie en/of tentoonstelling (ter waarde van €50.000) en een geldbedrag van €50.000.

Painting of the year is een jaarlijkse schilderwedstrijd voor kunstenaars van over de hele wereld, waarbij je kans kunt maken op een verkoopexpositie bij Art Eindhoven. De winnaar ontvangt €2.022,- (ieder jaar een euro meer).

Direct naar:

Ondernemersprijzen