Expositieruimtes
Er zijn verschillende mogelijkheden om je werk te exposeren en te verkopen: in een (online) galerie, via de kunstuitleen, een open atelier, een kunstenaarsinitiatief of via een kunstenaarsvereniging.
Op deze pagina
Galeries
Een galerie regelt verschillende zaken voor een kunstenaar: een expositie, opening, publiciteit en financiële afhandeling met de koper. Als tegenprestatie vraagt een galerie bemiddelingskosten van 40% of meer van het verkochte werk. Galeries die aangesloten zijn bij de kunstkoopregeling bieden kopers een renteloze kredietregeling.
De afgelopen decennia zijn er steeds meer galeries bijgekomen en is er voor elke kunstrichting en stijl wel één te vinden. Bij de Nederlandse Galerie Associatie (NGA) zijn ca 200 galeries aangesloten. De NGA behartigt de belangen van professionele galeriehouders en die van de aangesloten leden.
Online galeries
Ook online groeit het aantal galeries, zoals Singulart, Artleader en Blooz Gallery. Zij zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Een digitaal portfolio kun je mailen om te kijken of ze interesse hebben in jouw werk. Op exto.nl kun je zelf een 'online galerie' maken (daardoor zijn niet alle galeries van goede kwaliteit).
Open atelier
De goedkoopste manier om je werk onder de aandacht te brengen is door open atelier te houden. Je stelt je werk tentoon in je eigen atelier en voorkomt bemiddelingskosten. Zorg wel voor veel publiciteit en nodig mensen persoonlijk uit. Je kunt ook een kunstroute organiseren waarbij een aantal kunstenaars tegelijkertijd open atelier houdt. Zo krijg je automatisch meer publiciteit. In veel grote steden worden jaarlijks open ateliers en kunstroutes georganiseerd. Een andere optie is om goedkoop een externe ruimte te huren om een expositie in te organiseren.
Kunstbeurzen
Ook op kunstbeurzen kun je je werk exposeren. Kunstbeurzen tonen een groot aantal werken van verschillende beeldende kunstenaars en geven de bezoeker de mogelijkheid om kunstwerken te kopen. Veel kunstbeurzen worden georganiseerd in samenwerking met galerieën, hier kom je dus enkel via een galerie terecht. Soms moet je voor deelname al eerder hebben deelgenomen aan kunstmarkten of -routes. Er zijn ook kunstbeurzen waar je als individuele kunstenaar terecht kunt:
Kunstenaarsverenigingen
Kunstenaarsverenigingen organiseren (groeps-)tentoonstellingen voor de eigen leden. Omdat er ook inkomsten komen uit lidmaatschapsgelden en subsidies van gemeente/provincie is de commissie bij verkoop laag (30% - 40%). De kunstenaarsvereniging zorgt voor publiciteit, een flinke klantenkring en daardoor meestal ook voor een redelijke verkoop. Sommige verenigingen houden ook werk in consignatie en presenteren zich als collectief op beurzen. Voorbeelden van kunstenaarsverenigingen: Arti in Amsterdam, Pulchri in Den Haag, Kunstliefde in Utrecht en De Ploeg in Groningen.
Kunstenaarsinitiatieven
Een bekende samenwerkingsvorm bij beeldende kunstenaars is het kunstenaarsinitiatief. Dit is een vereniging of stichting die aangesloten kunstenaars de gelegenheid biedt te exposeren, mee te werken in projecten en producties of op andere manieren naar buiten te treden. Een kunstenaarsinitiatief is op eigen houtje te starten. Kunstenaarsinitiatieven kunnen in aanmerking komen voor overheidssubsidie via het Mondriaanfonds.