Sarah Berckenkamp

Cultureel erfgoed - lichting 2010

Sarah Berckenkamp (1986) heeft inmiddels ruim acht jaar ervaring als projectmanager, dagvoorzitter en curator. Ze startte als manager van de museumnacht (N8), stroomde door als manager naar ACMC (nu CultuurMarketing) en is nu fulltime zelfstandig ondernemer. Daarnaast zit ze in verschillende besturen. Haar hart gaat sneller kloppen van publieksbereik (en -binding), collectieve marketing en strategie. In 2013 interviewden we haar over 'starten'. Hoe gaat het zes jaar later?

FOLLOW-UP 2019

Wat doe je nu?
“Ik ben sinds een jaar weer freelancer in de culturele sector. Op dit moment doe ik onder andere een opdracht voor de Museumvereniging, ik help hen bij het herstructureren van het ledenplatform, en organiseer het congres en de kennisdag in oktober 2019.”

Heb je één opdrachtgever?
“Nee, ik heb er meerdere. Ik ben ook dagvoorzitter en spreker voor diverse organisaties en ik presenteer MuseumNext in Los Angeles, Londen en Amsterdam. Daarnaast maak ik tentoonstellingen over 100 jaar vrouwenkiesrecht, afgelopen halfjaar voor de provincie Noord-Holland en nu voor de gemeente Haarlem. Samengevat ben ik curator, dagvoorzitter/presentator en adviseur.”

Hoe houd je al die ballen hoog?
“Iedere dag evalueer ik kort; wat ging goed en wat ging niet goed? Zolang ik energie van de werkzaamheden krijg, blijf ik ze doen. Ik werk over het algemeen best wel snel. Ik blijf niet te lang hangen in iets wat niet goed voelt of goed gaat en ik schakel snel.”


"Het opstarten in het begin is echt moeilijk, maar mijn advies is om door te zetten. Er is in deze tijd genoeg flexibel werk.” 


Loondienst of zelfstandige?
“In het interview in 2013 zei ik dat ik voorlopig nog wel in loondienst wilde blijven en over tien jaar wel zelfstandige wilde worden. Dat is zes jaar geleden, vrij snel daarna ben ik eigenlijk al gaan freelancen. Ik werkte toen voor de N8 (red. Museumnacht), daarna ben ik bij ACMC (red. nu Cultuurmarketing) gaan werken. Dat was drie dagen in de week, de overige dagen deed ik freelancewerk bij onder andere de Nederlandse Filmnacht en het Van Gogh Museum. Daarna ben ik weer terug in loondienst gegaan, ik had behoefte aan zekerheid. En een jaar geleden besloot ik te gaan doen wat ik zelf wil doen, sindsdien ben ik fulltime ondernemer.”

Wat is het leukst aan eigen ondernemer zijn?
“Ik kan precies doen wat ik leuk vind en ik kan mijn werk combineren met mijn presentatieklussen en de politiek, ik zit in de stadsdeelcommissie Amsterdam-West. Het is mijn eigen verantwoordelijkheid dat mijn werk afkomt, en dat past goed bij mij. Een leuke bijkomstigheid vind ik dat je jezelf heel erg ontwikkelt als persoon, omdat het zo dicht bij je staat. Heel cliché; werk voelt voor mij niet als werk."

Zijn er ook moeilijke dingen?
“Toen ik net begon merkte ik dat ik mezelf opnieuw in de markt moest zetten. De twee jaar daarvoor was ik in loondienst en dan zien mensen je veel minder als iemand die ze in kunnen zetten voor een klus. Het was hard werken om weer aan nieuwe klussen te komen. Het opstarten in het begin is echt moeilijk, maar mijn advies is om door te zetten. Er is in deze tijd genoeg flexibel werk.” 


"Wat ik ook wel eens van een vriendin heb gehoord zijn de drie p’s: poen, prestige en plezier. Bij een volgende opdracht moeten twee van de drie p’s worden beantwoord."


Heb je nog meer tips voor alumni?
“Ik ben vanaf het begin van mijn carrière actief op sociale media; Twitter en LinkedIn. Ik deel artikelen en geef mijn mening, waardoor ik zichtbaar ben op verschillende kanalen. Daarnaast ga ik veel naar netwerkbijeenkomsten om andere mensen te zien. Ik drink veel kopjes koffie en denk van tevoren al goed na over wat ik voor de ander kan betekenen. Het allerbelangrijkste is eigenlijk goed werk afleveren. Als je goed werk aflevert, word je weer doorverwezen naar een ander.”

Hoe houd jij jezelf scherp en werk je aan je ontwikkeling?
“Ik volg trainingen en lees veel. Dankzij sociale media word ik op de hoogte gehouden van recente publicaties in de sector. Wat mij ook helpt is regelmatig overleg met mijn man. Af en toe een reflectiemoment; wat ging er goed en wat niet? Daardoor heb ik ook besloten om bepaalde klussen niet meer aan te nemen, zo werd mijn profiel steeds meer aangescherpt. Wat ik ook wel eens van een vriendin heb gehoord zijn de drie p’s: poen, prestige en plezier. Bij een volgende opdracht moeten twee van de drie p’s worden beantwoord. Als dat niet zo is, dan moet je het niet doen. Ik wil graag groeien met mijn bedrijf, ook anderen in kunnen zetten voor klussen die ik krijg. Daarnaast wil ik heel graag de verbinding met de nieuwe generatie behouden, bijvoorbeeld met de huidige Reinwardtstudenten. Ik heb zelf kansen gekregen en creëer die ook graag voor anderen.”

Mei 2019

Video-interview 2013

Al tijdens haar studie werkte Sarah Berckenkamp als vrijwilliger bij de Museumnacht (N8), in 2013 is ze daar manager. Ze vertelt over het belang van netwerken en goed weten wat je waard bent op de arbeidsmarkt.

Juni 2013