Roshan Nejal

Regie documentaire - lichting 2020

Roshan Nejal (1991) is documentairemaker en public speaker over onder andere kunstmatige intelligentie, VR en deepfake. Technieken die hij ook gebruikt in zijn werk. Daarnaast is hij parttime docent aan de Willem de Kooning Academie.

Voordat Roshan begon met zijn studie aan de Nederlandse Filmacademie werkte hij al als maker voor de NPO. Binnen de Filmacademie vond hij verdieping en ontwikkelde hij zijn eigen handschrift. Na zijn afstuderen werd hij geselecteerd voor het Art & Society Programma van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Dat gaf hem de mogelijkheid om zijn projecten verder te laten groeien. En met succes: in 2021 wint Roshan de Karen de Bok Talent Prijs voor zijn filmplan Lucky Boy.

In dit interview vertelt Roshan hoe hij zijn verschillende taken combineert en hoe hem dit inspireert. Hoe ontdek je je eigen Unique Selling Point? Hoe kun je nieuwe technieken gebruiken om waardevolle verhalen te vertellen? En natuurlijk sluit hij af met een aantal tips voor starters: 'Volg je intuïtie, zorg voor ritme en beweging en wees niet bang om keuzes te maken'.  

April 2023