Marije van der Giessen

Cultureel erfgoed - lichting 2010

Marije van der Giessen (1987) is fulltime projectcoördinator en inhoudsontwikkelaar bij Perspekt Studio’s. Perspekt bedenkt, ontwerpt én realiseert tentoonstellingen voor musea en informatiecentra. Marije studeerde Cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie en deed de minor Exhibition Direction. In 2013 interviewden we haar over de combinatie van haar twee banen. In 2019 opnieuw: hoe gaat het zes jaar later?

FOLLOW-UP 2019

Hoe is het in de afgelopen jaren gegaan?
“Toen we het interview in 2013 afnamen, werkte ik als projectcoördinator bij Perspekt en als balie- en informatiemedewerker bij het Frans Hals Museum. Sinds januari 2015 werk ik fulltime bij Perspekt. Ik ben midden in de crisis afgestudeerd, de markt trok daarna aan en er kwam meer werk bij Perspekt. Ik vond het heel leerzaam om in een museum de bezoekers te ontvangen. Je hebt dan veel feeling met de mensen die het museum binnenkomen. Die kennis kan ik nog steeds gebruiken, zeker omdat we bij Perspekt de projecten maken voor de bezoeker.”


"Het is een uitdaging om het maximale uit de beschikbare middelen te halen."


Hoe heb je je binnen Perspekt ontwikkeld in je functie?
“Ik ben steeds grotere projecten gaan doen en doe nu meerdere projecten tegelijk. Mijn financiële verantwoordelijkheid is ook groter geworden. Je wil zoveel mogelijk realiseren, maar dit is niet altijd realistisch. Het is een uitdaging om het maximale uit de beschikbare middelen te halen. Je streeft samen met de opdrachtgever naar een mooi eindresultaat waar iedereen heel tevreden over is, met name de bezoekers. Van elk project leer ik weer andere dingen.”

Hoe blijf je jezelf ontwikkelen binnen het werk?
“Het voordeel van mijn werk is dat ik constant voor andere musea en bezoekerscentra werk. We hebben verschillende opdrachtgevers, nu bijvoorbeeld Ecomare en Kamp Vugt. De ene keer gaat het over zeehonden en biodiversiteit, de andere keer over de Tweede Wereldoorlog. En we werken in een team van een man of vijftien, waarbij we elkaar scherp houden. We wijzen elkaar op artikelen en delen uitkomsten van lezingen die we bezocht hebben. Daarnaast doen wij totaalprojecten, wij zijn de hoofdaannemer, dus wanneer een ander iets beter kan, besteden we dat uit. Dit leidt weer tot nieuwe en leerzame samenwerkingen.”


"Blijf vooral nieuwsgierig, ook om uit te vinden wat je zelf wil bereiken. De aanhouder wint."


Waar zie je jezelf over een aantal jaar?
“Oe, dat is een lastige vraag. Ik zie mezelf niet snel iets anders doen dan dit werk. De constante verandering en veelzijdigheid van mijn baan maken het heel afwisselend. Je kan tegenwoordig zo veel worden en het is best lastig om te bepalen wat je uiteindelijk wil. Ik heb het geluk gehad dat ik iets gevonden heb wat ik erg leuk vind om te doen.”

Heb je nog tips voor RWA-studenten of alumni?
“Ik vind het heel belangrijk om vooral veel te blijven vragen, of je nou net afgestudeerd bent of al tien jaar werkt. Blijf vooral nieuwsgierig, ook om uit te vinden wat je zelf wil bereiken. De aanhouder wint. Ik ben bij Perspekt begonnen als stagiair, net als ongeveer een derde van mijn huidige collega’s. Ik werkte hier na mijn studie voor zestien uur in de week, dat is langzaam uitgebreid naar veertig uur. Als je iets heel graag wil en je hebt voor jezelf een richting bepaald, moet je hard werken om er te komen. Ik ben ervan overtuigd dat het je dan ook lukt.”

Juni 2019

Video-interview 2013

In dit interview vertelt Marije hoe ze haar twee banen combineert en wat de verschillen tussen de twee zijn. Ze legt ook uit wat het belang van haar opleiding is in haar huidige werk en hoe het schrijven van haar scriptie heeft bijgedragen aan haar carrière. Ze sluit af met tips voor starters.

Juni 2013