Linda Rusconi

Docent beeldende kunst en vormgeving - lichting 2008

Linda Rusconi (1981) is portrettist, illustrator, vormgever, kunstdocent en eigenaar/oprichter van Portretloket. Ze studeerde in 2008 af aan de Academie voor Beeldende Vorming (nu Breitner Academie). De opdrachten van haar voormalig stagebedrijf waren aanleiding om zich in te schrijven als zelfstandige. In 2012 interviewden we haar over 'starten'. In 2019 opnieuw: hoe gaat het zeven jaar later?

FOLLOW UP 2019

Creatief ondernemer of beeldmaker?
“In 2012 noemde ik mezelf ‘creatief ondernemer’, inmiddels heb ik dat aangepast naar ‘beeldmaker’. Ik heb me bewust anders gepositioneerd. Toen ik koos voor ‘creatief ondernemer’, was het een relatief nieuwe term. Het lokte nieuwsgierigheid uit en als mensen doorvroegen, dan kon ik meer over mijn functie vertellen. Nu heb ik gekozen voor ‘beeldmaker’, omdat ik de nadruk wil leggen op het feit dat ik illustratie- en portretwerk maak. Deze term past meer bij het ambachtsgevoel van mijn werk.”

Hoe heeft je werk zich ontwikkeld?
“Sommige dingen zijn hetzelfde gebleven, ik geef bijvoorbeeld nog steeds les. Op inhoudelijk vlak is er wel wat veranderd, ik ben nu al twee jaar gastdocent bij de Academie van Bouwkunst in plaats van bij de naschoolse opvang. Daarnaast organiseer ik zelf masterclasses. Zeven jaar geleden illustreerde ik een boek dat ging over marketing en nu maak ik illustraties voor een boek met korte verhalen. Bij deze illustraties kan ik mijn creativiteit beter kwijt en ik kan er meer mijn eigen stempel op drukken. Toen ik merkte dat ik bepaalde werkzaamheden niet meer zo leuk vond, ben ik ermee gestopt. Ik vond dat best eng in het begin, want ik verdiende er wel geld mee. Daardoor kwam er meer ruimte voor opdrachten waarbij ik me wel prettig voelde. Dat wat je doet, trek je ook aan en dat heeft mij zelfvertrouwen gegeven. Ik zeg nu makkelijker 'nee' tegen opdrachten die me minder liggen."


“Het is goed om te beseffen waar je bent in je ontwikkeling. Het geeft helemaal niet dat je in het begin dingen moet leren of dat niet alles foutloos gaat."


Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd in de afgelopen jaren?
“Het is goed om te beseffen waar je bent in je ontwikkeling. Het geeft helemaal niet dat je in het begin dingen moet leren of dat niet alles foutloos gaat. Gun jezelf ook die tijd. Pas als je bang wordt om fouten te maken, dan rem je jezelf af in je ontwikkeling. Ik maak nu ook nog fouten, maar leer daar veel van. Als je bijvoorbeeld een opdrachtgever hebt die niet zo goed omschrijft wat hij wil, maar je gaat toch al beginnen aan de opdracht en later blijkt dat je veel aanpassingen moet doen en daar niet voor betaald wordt… Dan moet je je gewoon realiseren van oké, deze tijd neem ik voor mijn rekening. Ik heb dit niet goed gepinpoint, maar bij de volgende klant ga ik eerst goed doorspreken wat de precieze opdracht is.”

Wat voor tips heb je nog meer voor starters? 
Tegenwoordig lijkt het wel of alles bij iedereen goed gaat door sociale media, omdat we daar alleen positieve dingen delen. Daarom is het ook goed om een netwerk op te bouwen van mensen die hetzelfde werk doen, waar je af en toe koffie mee drinkt en praat over waar je tegenaan loopt. Daarnaast is het goed om te realiseren dat er niet één pad voor je is. Mocht er iets niet lukken, probeer dan gewoon iets anders.”

Hoe blijf jij jezelf ontwikkelen?
“Ik vind het heel belangrijk om ruimte in te blijven plannen voor mijn eigen werk. Ik heb lang gedacht dat, omdat ik daarmee geen geld verdiende, ik gewoon iets leuks aan het doen was. Maar mijn vrije werk trekt juist mensen naar mij toe. Ik deel veel op sociale media. Daarnaast hangt er werk van mij in een koffietent in Bos en Lommer en dat wisselt elke maand. Daar maak ik bewust tijd voor vrij. Ik probeer ook te variëren in mijn vrije werk en daardoor blijf ik mezelf ontwikkelen. Je wilt niet dat je jezelf alleen ontwikkelt aan de hand van wat opdrachtgevers van je vragen. Doordat ik weinig energie heb, lukt het me helaas niet om allerlei workshops te volgen. Ik raad het mensen aan om, indien mogelijk, dat wel te doen.”


"Je wilt niet dat je jezelf alleen ontwikkelt aan de hand van wat opdrachtgevers van je vragen."


Hoe heeft jouw gezondheid je werk beïnvloed?
“Ik heb hypermobiele Ehlers Danlos, een bindweefselaandoening. Ik besef me dat deze aandoening mij creatiever heeft gemaakt. Ik ben steeds oplossingen aan het verzinnen over hoe ik bezig kan blijven. Door mijn beperking denk ik dat ik sneller heb geleerd om grenzen te stellen. Mijn energie is zo kostbaar, dan heeft het geen zin om klussen aan te nemen die me te veel energie kosten. Daardoor blijf ik steeds naar mezelf kijken; waar ben ik nu mee bezig, welke kant wil ik op?”

Leef jij nog steeds van je eigen werk?
“Jazeker. Ik ben altijd streng voor mezelf als het om geld gaat, ik betaal mezelf maandelijks het minimum uit voor wat ik nodig heb. Een buffer geeft mij een fijner gevoel dan een extra koffietje drinken. Vroeger vond ik het nog wel spannend en werd ik soms zenuwachtig. Nu heb ik er meer vertrouwen in gekregen; er komen echt wel nieuwe klussen. Daarnaast is het een last-minute vak, tekeningen worden bijvoorbeeld laat besteld. Het is goed om je financiën in de gaten te houden, daardoor weet ik soms dat ik er extra aan moet trekken. Dan doe ik bijvoorbeeld een actie in mijn webshop.”

“Tot slot: iedereen mag mij mailen en bellen. Er zijn geen gekke vragen.”

Mei 2019

Video-interview 2012

In 2012 bedenkt en organiseert Linda kunsteducatieve projecten, en werkt ze onder andere als illustrator en fotograaf. Ze noemt zichzelf creatief ondernemer. In dit interview vertelt Linda hoe ze aan opdrachten komt, over het belang van netwerken, hoe je als starter een interessante website kunt maken en waar ze haar zakelijke informatie vandaan haalt. Tips voor starters: Doe wat je leuk vindt, praat erover, vertrouw op jezelf, stel veel vragen en blijf leren. 

Maart 2012