Léon van Opstal - docent beeldende vorming

Léon van Opstal studeerde in 2008 af aan de Academie voor Beeldende Vorming. Hij heeft zijn eigen werkplaats, exposeert regelmatig en heeft naast zijn werkzaamheden als beeldend kunstenaar een bijbaan.

Start eigen praktijk
Na mijn afstuderen viel ik een beetje in een stilte. Er was geen metaallokaal meer waar ik kon werken en thuis had ik ook niet veel mogelijkheden om met mijn werk verder te gaan. Dus in eerste instantie ben ik op zoek gegaan naar een docentenbaan. Helaas bleek dit veel lastiger te vinden dan verwacht en ben ik als postbode gaan werken en op zoek gegaan naar een werkplaats. Al snel vond ik een goede werkplek in Amsterdam waar ik verder kon gaan met mijn kunstideeën, na wat kleine exposities besloot ik om 100% voor de kunst te kiezen. Inmiddels heb ik ook een goed uitgeruste werkplek thuis.WWIK

Eind 2010 ben ik écht van start gegaan met mijn eigen praktijk (naast mijn bijbaan). Ik heb in 2011 een WWIK gekregen en een aantal goede exposities gehad. Nu in 2012 probeer ik zo goed als mogelijk aan de weg te timmeren ondanks de tegenwind van het regeringsbeleid die momenteel waait in de kunst- en cultuursector.Administratie

Dingen waar ik in eerste instantie tegenop zag, zoals belastingen en financiële administratie, blijken achteraf mee te vallen. Je moet wel een goede planning hebben en niet bang zijn om onderzoek te doen en vragen te stellen, want soms zitten de dingen heel anders in elkaar dan je in eerste instantie dacht. De Belastingdienst en Kamer van Koophandel zijn goede informatiebronnen, ook Cultuur-Ondernemen heeft veel goede tips.


Exposure

Ik heb (nog) geen zelfgemaakte website maar heb wel mijn eigen domeinnaam op welke ik zelf een format heb opgebouwd via exto.nl.
 Het is (voor mij) moeilijk om opdrachten te krijgen, daarom concentreer ik me nu op mijn social media om mijn werk ‘out there’ te krijgen en te exposeren.

Succes

Mijn grootste succes tot nu toe is mijn expositie op de Miljonair Fair 2011 in Amsterdam. Daarnaast heeft mijn expositie bij de Kunstuitleen de lokale krant in Voorburg gehaald. 

Momenteel ben ik weer op zoek naar een bijbaan, dit keer als parttime docent zodat ik daarnaast genoeg tijd kan besteden aan wat ik het liefste doe: kunst maken.

Tips voor starters

Go for it, stel vragen, zorg dat je 'magere periodes' kunt overbruggen door geld opzij te leggen, bezoek seminars en zorg dat je visitekaartjes hebt en een goede elevator pitch, want je weet maar nooit wie je tegen komt…Léon van Opstal,
 2 mei 2012