Guinevere Ras

Cultureel erfgoed - lichting 2018

Guinevere Ras (1993) is curator en expert meerstemmigheid. Ze is junior curator bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, socialmediamanager bij Museum Arnhem en werkt daarnaast als freelancer aan diverse projecten. Ze geeft ook workshops en lezingen over museale meerstemmigheid.

Tijdens een stage in het Tropenmuseum ontdekt ze haar passie voor meerstemmigheid: het doorbreken en bevragen van het dominante narratief, materieel en immaterieel. Ze onderzoekt de narratieve representatie van het Curaçaose erfgoed in het Tropenmuseum en de mogelijkheden voor museale meerstemmige presentaties. De Handreiking Meerstemmigheid die ze hier tijdens haar studie aan de Reinwart Academie over schrijft, maakt veel los in het werkveld.

Door het publiceren van deze praktische tool voor musea kan Guinevere direct na haar afstuderen op verschillende plekken aan de slag. In dit interview vertelt ze hoe ze de start van haar beroepspraktijk heeft aangepakt en wat het betekent om veel werk te combineren. Langzaam ziet ze de museumwereld diverser worden, voorlopig blijft er nog genoeg te doen op het gebied van meerstemmigheid.

Tip voor studenten en recent afgestudeerden van de Reinwardt Academie: "Wees niet bang om een kritische stem te hebben, zoek het publiek op, deel je publicatie met het werkveld. En neem vooral niet te veel banen tegelijkertijd aan."

Maart 2020

Direct naar:

Meerstemmigheid