Emmeke Eijsbouts
Docent beeldende kunst en vormgeving - lichting 2009
Emmeke Eijsbouts (1987) werkt in opdracht, maakt en verkoopt haar eigen werk in haar webwinkel en bij een aantal winkels in Nederland. Ze is een alumna van de Breitner Academie en is in 2009 voor zichzelf begonnen. In 2012 interviewden we haar over de start van haar onderneming, in 2019 opnieuw: hoe gaat het zeven jaar later?
Op deze pagina
FOLLOW-UP 2019
Wat voor soort activiteiten doe je nu?
“Een aantal jaar geleden was ik veel bezig met het geven van workshops, maar het moederschap was de aanleiding om me meer te gaan richten op werk dat niet tijd- en plaatsgebonden is. Mijn werk is meer verschoven naar het maken van producten. Momenteel ben ik zwanger van mijn derde kindje. Alles wat ik nu doe, moet te combineren zijn met de kinderen thuis. Ze gaan maar één dag in de week naar de crèche, die dag gebruik ik vooral voor klusjes en praktische dingen, bijvoorbeeld de boekhouding. Ik werk met name tijdens de middagdutjes of als de kinderen ’s avonds op bed liggen. In opdracht maak ik bijvoorbeeld illustraties voor geboortekaartjes en trouwuitnodigingen. Ondertussen heb ik een breimachine aangeschaft waardoor ik sneller kan produceren. Met de machine maak ik verschillende producten zoals schilderijtjes en knuffels, die ik via mijn webshop of in consignatie bij een aantal winkels verkoop."
"Er wordt van de maatschappij verwacht dat, ondanks dat je moeder bent, je gewoon doorgaat met je carrière. Maar het moederschap zelf is eigenlijk al twee keer een fulltime baan."
Hoeveel uur werk je ongeveer?
“Dat wisselt. De ene week kan dat drie uur zijn, de week erna achttien. Dat is de grootste struggle die ik heb met mezelf; wil ik er voor mijn kinderen zijn of me meer op mijn werk richten? Er wordt van de maatschappij verwacht dat, ondanks dat je moeder bent, je gewoon doorgaat met je carrière. Maar het moederschap zelf is eigenlijk al twee keer een fulltime baan. Die druk heb ik vrij heftig gevoeld, ik heb tijden gehad dat ik - ondanks dat ik erg moe was - standaard ’s avonds nog een aantal uur werkte. Dat werd op een gegeven moment teveel, in het afgelopen jaar ben ik minder streng voor mezelf geworden. Ik heb geleerd om niet elk vrij uur als moeder aan mijn onderneming te besteden, maar ook te gebruiken om te ontspannen en te reflecteren.”
In 2013 had je een eigen atelier, heb je dat nog steeds?
“Dat atelier heb ik niet meer, ik heb nu een atelier van de zolderverdieping gemaakt. Enerzijds neemt dat de druk weg dat je niet een bepaald bedrag moet verdienen om de atelierhuur terug te verdienen, anderzijds is het lastig, omdat de grens tussen werk en privé dichter bij elkaar ligt. Je hebt bijvoorbeeld geen duidelijke werktijden. Daardoor is het moeilijk om werk en privé (het moederschap) te combineren. Ik heb weleens overwogen om met dit werk te stoppen, maar eigenlijk voel ik altijd wel de drang om dingen te maken. Dat maakt me soms onrustig en moe, maar laat me ook beseffen dat ik mijn werk erg leuk vind.”
"Ik geef de kennis nu gratis weg. Het levert geen geld op, maar wel veel karmapunten, voldoening, gezelligheid en saamhorigheid. Daarnaast leer ik weer van de andere generatie."
Wat vind je het leukst aan je job?
“Ik haal veel voldoening uit het zelf iets maken. Ik blijf het magisch vinden hoe je met je handen uit een bolletje wol of restje stof een knuffel of kledingstuk tevoorschijn kan toveren. Dat vind ik zo’n fijn gevoel, om vanuit het niets, iets moois te maken.”
Kan je wat meer vertellen over Brei Erbij?
“Dit project heb ik een half jaar geleden opgezet omdat ik ook iets bij wilde dragen aan de sociale cohesie in het dorp waar ik sinds twee jaar woon. Mijn doel was om een sociaal project op te zetten waarbij ik mijn kennis kan delen. Dat is Brei Erbij geworden; ik wilde daarbij de oude generatie aan de jonge generatie koppelen, zodat ze van elkaar kunnen leren. In de praktijk blijkt het alleen lastig om de jongeren erbij te houden. Die komen maar een paar keer om het te leren, of ze hebben het te druk waardoor ze niet meer komen. Inmiddels bestaat de kern uit een vast groepje breisters van uiteenlopende leeftijd en ervaring en helpen en inspireren we elkaar. In het atelier gaf ik echt breicursussen, maar dat was voor mij geen ontspanning. Ik geef de kennis nu gratis weg. Het levert geen geld op, maar wel veel karmapunten, voldoening, gezelligheid en saamhorigheid. Daarnaast leer ik weer van de andere generatie.”
"Als je vanuit huis werkt, kijk dan goed hoe je werk en privé kunt scheiden. Als je het gevoel hebt dat je thuis niet kan ontspannen en alleen maar aan het werk moet, dan houd je het niet vol.”
Heb je tips voor alumni?
“Als je een bedrijf gaat starten, adviseer ik om over duurzaamheid na te denken. Circulair produceren bijvoorbeeld. Dan ben je goed voorbereid op de toekomst, want dit aspect wordt steeds belangrijker. En als je vanuit huis werkt, kijk dan goed hoe je werk en privé kunt scheiden. Als je het gevoel hebt dat je thuis niet kan ontspannen en alleen maar aan het werk moet, dan houd je het niet vol.”
Waar zie je jezelf over een aantal jaar?
“Totdat de baby - die nu nog geboren moet worden - op school zit, verwacht ik niet te veel. Dat duurt nog minstens vijf jaar, voor daarna heb ik nog geen vastomlijnde plannen. Ik denk er wel over na. Het kan zijn dat ik weer les ga geven, maar ik weet niet of ik dat een perfecte afwisseling met het moederschap vind. Voor de klas ben je in principe ook aan het opvoeden. Ik ben inmiddels begonnen om mijn producten waardevoller en nog duurzamer te maken door zoveel mogelijk gebruik te maken van gebruikte materialen. Het lijkt me bijvoorbeeld bijzonder om van kleding van een overleden persoon een waardevol aandenken voor de nabestaanden te gaan maken. Ik ontwikkel me ondertussen ook door me in nieuwe technieken te verdiepen. Alles staat nog open, misschien moeten we over een paar jaar weer bellen!"
Juli 2019
Video-interview 2012
In dit interview vertelt Emmeke hoe ze is begonnen en wat ze heeft gedaan om in de opstartfase voor financiële zekerheid te zorgen. Als Juffrouw Emmeke geeft ze workshops in haar atelier en op scholen, daarnaast geeft ze kleuradviezen, werkt in opdracht en verkoopt haar eigen werk.
Maart 2012