Elvira Vroomen - docent beeldende vorming

Elvira Vroomen studeerde in 2001 af aan de Academie voor Beeldende Vorming. Ze werkt ongeveer 2 dagen per week in loondienst als CKV-docent op een middelbare school. De rest van de week is ze zelfstandig ondernemer: freelance docent en ontwerper van tassen en accessoires.

Wat is je specialisatie?
Tijdens de academie lag het vak tekenen en zeefdrukken me het meest. Op een gegeven moment ben ik me gaan specialiseren in het zeefdrukken en de verschillende technieken en materialen die hiervoor toepasbaar zijn. Ook het werken met textiel vond ik al interessant. Later ben ik begonnen met zeefdrukprints op tassen en heb deze verkocht op een Designbeurs. Ik merkte dat toegepaste kunst me veel beter lag dan autonome kunst en heb me verder verdiept in het ontwerpen van tassen en accessoires in combinatie met laserprints, reliefprints en zeefdruktekeningen.

Hoe verkoop je je werk?
Via designbeurzen en winkels verkoop in mijn producten, ook via mijn website, maar ik heb geen webshop. Ik ben nu ongeveer zes jaar bezig en ik merk dat je er veel tijd in moet steken. Het komt niet vanzelf, en je moet van je laten horen en jezelf laten zien. In het begin deed ik overal aan mee om mijn producten te presenteren en te verkopen. Netwerken is erg belangrijk. Hoe je financieel, administratief een bedrijf op zet heb ik niet op de academie geleerd.
Op een gegeven moment ging het balletje rollen en later kwamen er ook winkels op me af. Mijn grootste succes was eigenlijk toen ik merkte dat mensen mijn tassen gingen kopen en me volgden. Ik zou niets anders gedaan hebben dan hoe het nu loopt.

Wat is het voordeel van jouw gemengde beroepspraktijk?
Het combineren van lesgeven en een ontwerppraktijk bevalt me goed. Aan de ene kant is het soms wel erg druk en is het moeilijk om me te focussen, op die momenten zou wel graag kiezen voor het ontwerpen alleen. Aan de andere kant geeft het onderwijs wel zekerheid en kennis en ontwikkeling.

Is er wel eens iets mis gegaan op zakelijk gebied?
Op zakelijk gebied heb ik wel eens een grote order uit Parijs gehad die nooit is betaald, dit is wel goed gekomen uiteindelijk. Zakelijk advies krijg ik bij de Kamer van Koophandel en van collega-ontwerpers, mensen die ik de afgelopen jaren heb leren kennen en mee heb samengewerkt.

Tip voor starters
Mijn tip voor starters is dat je jezelf moet presenteren, laten zien en je moet focussen op een onderwerp.

Elvira Vroomen, 1 maart 2012