Brechtje de Vries - docent beeldende vorming

Brechtje de Vries (1982) studeerde in 2009 af aan de Academie voor Beeldende Vorming (Nu Breitner Academie). Ze werkt als tekendocent op een middelbare school en als zelfstandig ondernemer. Brechtje ontwerpt accessoires en verkoopt die in haar webshop en in verschillende winkels in Nederland. Daarnaast ontwerpt ze sieraden op maat voor bedrijven en geeft ze workshops textiel aan volwassenen en kinderen.

Wanneer ben je met je StudioBrecht begonnen?
Tijdens mijn studie ben ik begonnen met het opstarten van een eigen zaakje. Ik merkte snel dat mensen om me heen mijn ontwerpen wilden hebben. Het begon met vrienden die mijn ontwerpen begonnen te dragen. Als snel werden er mutsen van mij in een aantal winkels verkocht. Toen ik op een dag de trein instapte, zat ik tegenover een wildvreemde jongen met een door mij ontworpen muts op. Toen wist ik het zeker, dit is wat ik wil! Ik heb de hele treinreis de jongen niet durven aanspreken. 

Het is voor mij een bewuste keuze geweest om echt voor mezelf te beginnen, ik ben iemand die goed alleen kan werken en met deadlines om kan gaan. Mijn hoofd explodeert van de ideeën die ik moet uitvoeren. Ik heb altijd geweten dat ik eigen baas wilde zijn.

Hoe heb je het opzetten van een webshop aangepakt? 
Ik heb eerst een eigen website gemaakt met mijn producten en workshops erop. Maar er kwamen als snel veel reacties, het werd teveel werk om bij te houden. Er moest iets professionelers komen, iets waar mensen via de site zelf af konden rekenen. Ik doe dit nu via een professioneel webwinkelsysteem dat ik zelf helemaal kan inrichten volgens mijn eigen smaak. Het blijft een kick als iemand uit bijvoorbeeld Limburg een bestelling plaatst.

Hoe ben je aan andere verkooppunten gekomen? 
Zelf woon ik in Alkmaar en heb daar de mooiste winkel benaderd. Die was gelukkig gelijk enthousiast. Verder is het via via gegaan en inmiddels beginnen winkels mij nu ook te benaderen. Ik wil per stad maar één of twee verkooppunten, het moest exclusief blijven.

W
aar haal je zakelijke informatie vandaan?
Toen ik mijn zaakje begon heb ik een gesprek met de Belastingdienst aangevraagd, ik wilde precies weten hoe het zit en wat er van mij verwacht wordt.  Maar soms kan het me nog steeds wel eens duizelen.
    
Wat doe je aan promotie en wat werkt het best voor jou? 
Ik heb een Facebook- en Twitterpagina en ik vind het echt verbazingwekkend hoe goed dat werkt. Mensen moeten toch weten dat je bestaat. Ik moet in de toekomst nog wel echt gaan werken aan mijn promotie. 

Wat is de ideale verdeling tussen verschillende werkzaamheden? 

Ik werk drie dagen op een middelbare school als tekendocent. Als ik veel opdrachten heb voor mijn eigen bedrijf is de verhouding tussen werk en privé wel eens zoek. Dan is het echt hard werken. Maar als je je werk zo leuk vindt als ik, dan maakt het echt niets uit dat je soms even tot drie uur ‘s nachts door moet. Ik weet niet hoe het in de toekomst zal gaan. Het is uiteraard de bedoeling dat StudioBrecht groter zal worden.

Heb je tips voor starters?

Zorg dat je nooit failliet kan gaan! Neem niet gelijk een grote lening. Luister naar je intuïtie, maar kijk ook naar de cijfers. En doe alleen dingen waar je zelf echt achter staat.

Brechtje de Vries,
30 mei 2012