test

Ondernemen

Leven van muziek
Of je nu componeert, optreedt of lesgeeft; ondernemen doe je op elk niveau. Alleen of met anderen, op grote of kleine schaal, met geleend geld of alleen eigen geld, in dienstverband of met een eigen onderneming.

Wat begint met een geniaal idee kan alleen tot een concreet eindresultaat leiden als je ondernemend bent ingesteld. Dit betekent dat er eisen aan jouw zakelijke capaciteiten worden gesteld. Want met artistiek talent alleen kom je er niet. Weet wat je wil en breng dit onder woorden. Houd overzicht, verken de markt, formuleer je artistieke en zakelijke doelen. Denk wat de zakelijke kant betreft in elk geval aan de volgende onderwerpen:

Ondernemingsplan

Je kunt een onderneming voor jezelf opzetten of voor je project. Het oprichten van een rechtspersoon is vaak een voorwaarde om voor financiering in aanmerking te komen. Je kunt het ook doen om persoonlijke risico’s te beperken. Met een ondernemingsplan maak je alle stappen in het productieproces inzichtelijk. 
Lees meer over het ondernemingsplan

Marketing

Denk na over je doelgroep en hoe, wanneer en aan wie je je muziek, lessen of optredens gaat verkopen. Hoe presenteer en promoot je je project aan belanghebbenden en publiek? Vergroot je kans op het binnenhalen van een opdracht, platencontract of optredens. Weet hoe je jezelf kunt verkopen.
Lees meer over marketing 

Projectmanagement

Maak voor aanvang een planning en inventariseer wat je nodig hebt om te maken wat je wil. Wat zijn belangrijke beslismomenten? Welke faciliteiten moet je regelen? Heb je een (vaste) werkruimte? 
Lees meer over projectmanagement 

Financiële administratie

Een onmisbaar onderdeel van elk project is het voeren van een financiële administratie . Voordat je met een project kunt beginnen stel je een financieringsplan en begroting op en voer je een goede administratie . Ook het bijhouden van inkomsten en uitgaven hoort hierbij.
Lees meer over financiële administratie

Gebruik van ICT

Computers horen bij de beroepspraktijk. Om de boekhouding mee te doen, om facturen uit te schrijven, om te communiceren en om je zelf te promoten. 
Lees meer over ict

Naar het buitenland

Werken in het buitenland is een spannende onderneming. Je moet van alles regelen en goed weten hoe het zit met bijvoorbeeld werkvergunningen en financiering.
Lees meer over werken in het buitenland

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+