test

Boekingsbureaus en publishers

Boekingsbureaus regelen optredens voor muzikanten/bands. Muziekuitgevers (publishers) zijn makelaars in nummers en bemiddelen dus voor componisten.

Boekingsbureaus

Boekingsbureaus en impresariaten regelen optredens voor artiesten. Ze bezitten een breed netwerk van programmeurs en zalen.  Een boekingsbureau werkt op basis van commissie. Een gangbaar percentage is 10-15 % van het gage. 

Er zijn diverse boekingsbureaus in Nederland: Agents after all en Radar zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in Nederlandse acts terwijl Tornado concerts en BLiP en Double vee ook veel buitenlandse acts onder hun hoede hebben. Grote stadion- en ahoy-concerten worden veelal door Mojo Concerts georganiseerd. Sommige bureaus richten zich op het clubcircuit, andere op het  top 40- en coverbandcircuit. De grootte en kwaliteit van deze bureaus loopt zeer uiteen. 

De NTB Boekingsgids geeft een beschrijving van meer dan 40 boekingskantoren met achtergrondinformatie. 

Publishers

Muziekuitgevers (publishers) zijn makelaars in nummers. Ze bemiddelen voor muziekauteurs en verkopen composities aan de reclamewereld, filmindustrie, platenmaatschappijen en artiesten. In Nederland bestaan zo’n 15 grotere publishers. Vaak vallen zij onder een platenmaatschappij. Daarnaast bestaan er heel veel kleine zelfstandige muziekuitgevers. Kleinere uitgevers besteden de exploitatie vaak uit aan een grote uitgever. 
Er zijn twee landelijke koepelorganisaties van muziekuitgevers:

  •  Nederlandse Muziek Uitgevers Vereniging (NMUV) 
  •  Vereniging van Muziekhandelaren en -uitgevers in Nederland (VMN) 
emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+