test

Ondernemen

Of je nu lesgeeft, uitvoerend of scheppend in het kunst- en cultuurveld werkt; ondernemen doe je op elk niveau. Alleen of met anderen, op grote of kleine schaal, met geleend geld of alleen eigen geld, in dienstverband of met een eigen onderneming.

Wat begint met een geniaal idee kan alleen tot een concreet eindresultaat leiden als je ondernemend bent ingesteld. Dit betekent dat er eisen aan jouw zakelijke capaciteiten worden gesteld. Weet wat je wil en breng dit onder woorden. Houd overzicht, verken de markt, formuleer je artistieke en zakelijke doelen. Denk wat de zakelijke kant betreft in elk geval aan de volgende onderwerpen en bedenk wat jij moet ondernemen om je ideeën op een succesvolle manier te realiseren:

Ondernemingsplan

Je kunt een onderneming voor jezelf opzetten of voor je project. Het oprichten van een rechtspersoon is vaak een voorwaarde om voor financiering in aanmerking te komen. Je kunt het ook doen om persoonlijke risico’s te beperken. Met een ondernemingsplan maak je alle stappen in het productieproces inzichtelijk. 
Lees meer over het ondernemingsplan

Projectmanagement

Maak voor aanvang een planning en inventariseer wat je nodig hebt om te kunnen doen wat je in gedachte hebt. Wat zijn belangrijke beslismomenten? Welke faciliteiten moet je regelen? Heb je een (vaste) werkruimte? Blijf je in Nederland of ga je naar het buitenland? 
Lees meer over projectmanagement

Marketing

Denk na over je doelgroep en hoe, wanneer en aan wie je je lessen gaat verkopen. Hoe presenteer en promoot je je project aan belanghebbenden en publiek? Vergroot je kans op het binnenhalen van een opdracht of een goede baan. Weet hoe je jezelf kunt verkopen.
Lees meer over marketing 

Financiële administratie

Een onmisbaar onderdeel van elk project is het voeren van een financiële administratie . Voordat je met een project kunt beginnen stel je een financieringsplan en begroting op en voer je een goede administratie . Ook het bijhouden van inkomsten en uitgaven hoort hierbij.
Lees meer over financiële administratie

ICT

Computers horen bij de beroepspraktijk van kunstenaars in alle disciplines. Om de boekhouding mee te doen, om facturen uit te schrijven, om te communiceren en om je zelf te promoten. 
Lees meer over ict

Naar het buitenland

Werken in het buitenland is een spannende onderneming. Je moet van alles regelen en goed weten hoe het zit met bijvoorbeeld werkvergunningen en financiering.
Lees meer over werken in het buitenland

 

 

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+