test

werkveld van erfgoedprofessionals

In deze rubriek vind je meer informatie over musea, archieven en monumentenzorg & archeologie. Daarnaast worden vakbonden, belangenbehartigers, sectorinstituten en provinciale erfgoedinstellingen besproken die jou samen een schat aan informatie bieden. Net zoals het overzicht van het Nederlandse cultuurbeleid - inclusief de gevolgen hiervan voor de sector.

Een erfgoedprofessional werkt in een constant veranderend en evoluerend veld, het is daarom belangrijk dat je op de hoogte blijft van de voortgang in jouw eigen vakgebied. Actuele ontwikkelingen volg je via sociale netwerken en relevante media. Vergeet niet de verschillende prijzen, waar studenten en musea voor in aanmerking komen, in de gaten te houden.

Veel alumni van de Reinwardt Academie werken in musea, archieven of in de monumentenzorg. Toch zijn er ook tal van voorbeelden van alumni die op andere plekken terechtkomen. Zoals bij erfgoedgerelateerde bedrijven: collectiebeheerders, veilinghuizen, marketingbureaus, galerie├źn, fondsen en tentoonstellingsmakers.

Cijfers erfgoedwereld

Er zijn in Nederland 420 musea aangesloten bij de Museumvereniging.
Het totaal aantal museumbezoeken in 2016 bedroeg 31,7 miljoen. 29% van deze bezoeken vindt plaats door buitenlandse toeristen.
61% van de Nederlandse musea heeft geschiedenis als onderwerp. 23% van de musea richt zich op kunst. Kunstmusea trekken wel net iets meer bezoekers dan musea over geschiedenis en ze behalen de hoogste omzet.
Het percentage inkomsten dat musea zelf uit de markt weten te halen stijgt van 38% in 2011 door naar 50% in 2016.
Ondanks de inflatie dalen overheidssubsidies tussen 2011 en 2016 per saldo met 3,7%.
De stijging van het aantal Museumkaarthouders zet door en er zijn nu bijna 1,3 miljoen Museumkaarthouders.
Bron: Museumcijfers 2016, Museumvereniging
emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+