test

werkveld van erfgoedprofessionals

In deze rubriek vind je meer informatie over musea, archieven en monumentenzorg & archeologie. Daarnaast worden vakbonden, belangenbehartigers, sectorinstituten en provinciale erfgoedinstellingen besproken die jou samen een schat aan informatie bieden. Net zoals het overzicht van het Nederlandse cultuurbeleid - inclusief de gevolgen hiervan voor de sector.

Een erfgoedprofessional werkt in een constant veranderend en evoluerend veld, het is daarom belangrijk dat je op de hoogte blijft van de voortgang in jouw eigen vakgebied. Actuele ontwikkelingen volg je via sociale netwerken en relevante media. Vergeet niet de verschillende prijzen, waar studenten en musea voor in aanmerking komen, in de gaten te houden.

Veel alumni van de Reinwardt Academie werken in musea, archieven of in de monumentenzorg. Toch zijn er ook tal van voorbeelden van alumni die op andere plekken terechtkomen. Zoals bij erfgoedgerelateerde bedrijven: collectiebeheerders, veilinghuizen, marketingbureaus, galerieën, fondsen en tentoonstellingsmakers.

Cijfers erfgoedwereld

Er zijn in Nederland 415 musea aangesloten bij de Museumvereniging. Het CBS houdt het op 799 musea in 2013. Omdat iedereen zich museum mag noemen en de definities van een museum nogal verschillen (wel of niet een eigen collectie, tijdelijke tentoonstellingen)is een telling lastig.
Het totaal aantal museumbezoeken in 2014 bedroeg 25,9 miljoen. Dit is een toename van 2,7 miljoen bezoeken ten opzichte van 2013. 28% van deze bezoeken vindt plaats door buitenlandse toeristen.
62% van de Nederlandse musea heeft geschiedenis als onderwerp. 22% van de musea richt zich op kunst. Kunstmusea trekken wel net iets meer bezoekers dan musea over geschiedenis en ze behalen de hoogste omzet.
Het percentage inkomsten dat musea zelf uit de markt weten te halen stijgt van 38% in 2011 door naar 45% in 2014.
Tussen 2011 en 2014 dalen de subsidies – nog los van de 6% inflatie – in totaal met ruim 5%, terwijl de eigen inkomsten – ondanks de economische crisis – met bijna 29% stijgen.
De stijging van het aantal Museumkaarthouders zet door en er zijn nu 1,1 miljoen Museumkaarthouders
360 van de 415 musea organiseren tijdelijke tentoonstellingen, waarvan er 46 een toeslag vragen. Gemiddeld organiseert een museum 4 tijdelijke tentoonstellingen per jaar. 113 musea realiseren tijdelijke tentoonstellingen buiten hun eigen locaties.
In 2013 waren dit er nog 128.
Bron: Museumcijfers 2014, Museumvereniging

Bezoek aan culturele instellingen

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+