test

Ondernemen

Een carrière in de erfgoedsector
Wat je ook gaat doen voor werk: ondernemen doe je op elk niveau: alleen of met anderen, op grote of kleine schaal, met geleend geld of alleen eigen geld, in dienstverband of met een eigen onderneming.

Wat begint met een goed idee of een mogelijke opdracht kan alleen tot een concreet eindresultaat leiden als je ondernemend bent ingesteld. Dit betekent dat er eisen aan je zakelijke capaciteiten worden gesteld. Een goed idee verdient een degelijke onderbouwing. Houd overzicht, verken de markt, formuleer je doelen. Kortom, je bent een ondernemer. Hier vind je informatie over de zakelijke kanten van jouw aandeel in het productieproces. Dit is onderverdeeld in de volgende onderwerpen:

Ondernemingsplan

Je kunt een onderneming voor jezelf opzetten of voor je project. Het oprichten van een rechtspersoon is vaak een voorwaarde om voor financiering/ subsidie in aanmerking te komen. Je kunt het ook doen om persoonlijke risico’s te beperken. Met een ondernemingsplan maak je alle stappen in het productieproces inzichtelijk.
Lees verder over het ondernemingsplan

Projectmanagement

Maak voor aanvang een planning en inventariseer wat je nodig hebt om te maken wat je wil. Wat zijn belangrijke beslismomenten? Welke faciliteiten moet je regelen? Heb je een (vaste) oefenruimte? Blijf je in Nederland of ga je naar het buitenland? 
Lees verder over projectmanagement

Marketing

Denk na over je doelgroep en hoe, wanneer en aan wie je je product gaat 'verkopen'. Hoe presenteer en promoot je jezelf, je voorstelling of gezelschap aan belanghebbenden en publiek? Vergroot je kans op het binnenhalen van een opdracht of het krijgen van een leuke baan in de danswereld. Zorg dat je weet hoe je jezelf kunt verkopen.
Lees verder over marketing

Financiële administratie

Een onmisbaar onderdeel van elk project is het voeren van een financiële administratie . Voordat je met een project kunt beginnen stel je een financieringsplan en begroting op en voer je een goede administratie . Ook het bijhouden van inkomsten en uitgaven hoort hierbij.
Lees meer over financiële administratie

ICT

Computers horen bij de beroepspraktijk van kunstenaars in alle disciplines. Om de boekhouding mee te doen, om facturen uit te schrijven, om te communiceren en om je zelf te promoten.
Lees verder over het gebruik van ICT

Naar het buitenland

Werken in het buitenland is een spannende onderneming. Je moet van alles regelen en goed weten hoe het zit met bijvoorbeeld werkvergunningen en financiering.
Lees meer over werken in het buitenland

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+