test

Ondernemen

Van tekentafel tot constructie
Als architect moet je voor het realiseren van je projecten rekening houden met allerlei zakelijke aspecten. Het begint met een spannend idee dat onder andere uitgewerkt moet worden tot een heldere planning, begroting , subsidieaanvraag etc. Ondernemen doe je op elk niveau: alleen of met anderen, op grote of kleine schaal, met geleend geld of alleen eigen geld, in dienstverband of met een eigen onderneming.

Wat begint met een geniaal idee kan alleen tot een concreet eindresultaat leiden als je ondernemend bent ingesteld. Dit betekent dat er eisen aan jouw zakelijke capaciteiten worden gesteld. Want met creativiteit alleen kom je er niet. Weet wat je wil en breng dit onder woorden. Houd overzicht, verken de markt, formuleer je artistieke en zakelijke doelen. Kortom, wees ondernemend. Hier vind je informatie over de zakelijke kanten van jouw aandeel in het productieproces en is onderverdeeld in de volgende onderwerpen:

Ondernemingsplan

Je kunt een onderneming voor jezelf opzetten of voor je project. Het oprichten van een rechtspersoon is vaak een voorwaarde om voor financiering in aanmerking te komen. Je kunt het ook doen om persoonlijke risico’s te beperken. Met een ondernemingsplan maak je alle stappen in het productieproces inzichtelijk. 
Lees meer over het ondernemingsplan

Marketing

Denk na over je doelgroep en hoe, wanneer en voor wie je jouw product gaat verkopen. Hoe presenteer en promoot je jouw ontwerpen of maquettes? Vergroot je kans op het binnenhalen van een opdracht of het krijgen van een leuke baan in de architectuurwereld. Weet hoe je jezelf kunt verkopen.
Lees meer over marketing

Projectmanagement

Maak voor aanvang een planning en inventariseer wat je nodig hebt om te maken wat je wil. Bepaal de belangrijke beslismomenten. Regel de benodigde faciliteiten. Huur een (vaste) werkruimte. Blijf je in Nederland of biedt het buitenland betere perspectieven? 
Lees meer over projectmanagement 

Financiële administratie

Een onmisbaar onderdeel van elk project is het voeren van een financiële administratie . Voordat je met een project kunt beginnen stel je een financieringsplan met  begroting op en voer je een goede administratie . Ook het bijhouden van inkomsten en uitgaven hoort hierbij.
Lees meer over financiële administratie

ICT

Computers horen bij de beroepspraktijk. Om de boekhouding mee te doen, om facturen uit te schrijven, om te communiceren en om je zelf te promoten. 
Lees meer over ict

Naar het buitenland

Werken in het buitenland is een spannende onderneming. Je moet van alles regelen en goed weten hoe het zit met bijvoorbeeld werkvergunningen en financiering.
Lees meer over werken in het buitenland

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+