test

Stappenplan BTW-aangifte doen

Belasting BTW

Als je BTW-plichtig bent, kan je alleen elektronisch BTW-aangifte doen.  De Belastingdienst stuurt je daarvoor een inlogcode. Dit stappenplan geeft uitleg over waar je wat moet invullen in het digitale invulformulier.

BTW-aangifte doen

Log in met je inloggevens zoals je die van de Belastingdienst hebt ontvangen. Inloggen kan op de site van de Belastingdienst.

 • Bij 1: Tel de facturen die je hebt uitgeschreven met 21% BTW bij elkaar op, maar zonder de BTW. Dit is jouw omzet. Daarna tel je de BTW van deze facturen bij elkaar op. Vul 1a in.
  Doe hetzelfde met de facturen 6% BTW.
  Vul 1b in.
  Vraag 1c is niet van toepassing voor kunstenaars. 
  Bij vraag 1d en 1e zet je de bedragen die je prive-gebruik behelzen en bij 1e  vul je de bedragen in die niet bij jouw belast zijn. Voorzover dit op jouw situatie van toepassing is.
 • Bij 2: Verleggingsregeling of BTW naar jouw verlegd is voor kunstenaars niet van toepassing. Hier vul je dus niets in.
 • Bij 3 gaat het om het leveringen aan het buitenland. Tel alle bedragen op van facturen die je hebt uitgeschreven aan bedrijven in het buitenland, maar binnen de EU. Hier geldt het 0% tarief BTW. Noteer het eindbedrag bij vraag 3.
 • Bij vraag 4 vul je het bedrag en de BTW in van aankopen in een land  binnen en buiten de EU, mits je een vergunning hebt gekregen van de Belastingdienst om dit via je BTW-aangifte te verrekenen.

Bij 5a tel je de BTW op van vraag 1 tot en met 4.

Daar trek je bij 5b vanaf de BTW die jij hebt betaald aan leveranciers (de voorbelasting ). Dan krijg je het tussenresultaat bij 5c.  Als je van de kleine ondernemersregeling gebruik maakt, kan je bij vraag 5d een bedrag invullen. Bij 5e vul je de schatting van vorige aangifte in, die verreken je in 5f met de schatting van deze aanvraag. 
 

Wanneer bij 5g een positief bedrag uitkomt, noteer dit bij vraag 5g en kruis het vakje te betalen aan. Wanneer er een negatief bedrag uitkomt, noteer dit in vakje 5g en kruis het vakje terug te vragen aan.

Wanneer je bij vraag 5g een positief bedrag hebt ingevuld, moet je dit bedrag betalen. Vul dit bedrag in op de bijgeleverde acceptgiro, samen met je bankrekeningnummer en je handtekening en stuur het bijtijds op. Je kunt ook via internetbankieren betalen. De overschrijving gaat dan sneller. Controleer de gegevens op de voorkant van het formulier en verzend het elektronisch.

Maak een kopie voor je administratie . Vul een aanvraag is, laat het een dag liggen en kijk er opnieuw naar voordat je de aanvraag verzendt. Als je de aanvraag hebt verzonden kan je binnen 24 uur een nieuwe aanvraag naar de Belastingdienst sturen. De laatste is dan geldig.

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+