test

het belang van een ondernemingsplan

Als je voor jezelf gaat werken als zelfstandig ondernemer of freelancer is het heel zinvol om een ondernemingsplan op te stellen. Dit is een uitgebreide uiteenzetting van wat je als bedrijf precies wilt doen en waar je de financiering vandaan haalt (subsidies bijvoorbeeld). Ook als je jezelf niet als 'bedrijf' ziet, maar je vooral op een rijtje wil zetten bij wijze van ontwikkelplan of toekomstplan, is het goed om eens op die manier naar je activiteiten te kijken.

Een goed geconstrueerd ondernemingsplan:

  • helpt ideeën voor een bedrijf te analyseren op een zakelijk en creatief niveau;
  • helpt helder te krijgen welke activiteiten noodzakelijk zijn voor een langere periode;
  • is het ideale document om te benadrukken dat het om een serieuze onderneming gaat en om zowel opdrachten als geld aan te trekken;
  • dwingt je om als ondernemer te gaan denken, een verdienmodel en een langetermijnstrategie te ontwikkelen voor je bedrijf.

De schrijvers

Natuurlijk zijn er accountants en bedrijfsadviseurs die een ondernemingsplan kunnen schrijven. Het is beter om de basis van het plan zoveel mogelijk zelf te schrijven, eventueel samen met degene met wie je nauw samenwerkt. Het is jouw plan en zal gaan over jouw werk en zelfs jouw leven. Wel zul je op zeker moment ook externe adviseurs moeten betrekken voor bijvoorbeeld juridische, financiële of fiscale adviezen. 

De lezers

In de eerste plaats houd je jezelf een spiegel voor tijdens het schrijven. Overige lezers zijn de (potentieel) betrokkenen bij jouw specifieke bedrijf: creatieve mensen, financiers, programmeurs, etc. Er zijn geen regels voor de lengte van een ondernemingsplan. Het plan dient in ieder geval de idee en de strategie voor het bedrijf adequaat te verwoorden, maar houd het beknopt. Een goed plan is prettig om te lezen en een document om trots op te zijn. 

Lezers zien graag de volgende vragen beantwoord:

  • Wat maakt dit bedrijf anders dan alle andere die ik ken?
  • Bestaat dit bedrijf er over enkele jaren nog?
  • Wil ik met bedrijf geassocieerd worden?
  • Hebben deze mensen een visie en weten ze hoe daarmee om te gaan?

ter inspiratie: business model canvas

Er zijn verschillende manieren om een ondernemingsplan te maken of om het verdienmodel in beeld te brengen. Het Business Model Canvas is interessant voor de kunst- en cultuursector. Het bevat 9 bouwstenen die je helpen om je plannen te visualiseren.

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+