test

Marketing

Een marketingmix geeft je instrumenten om jouw werk zó in de markt te zetten dat jouw potentiële publiek je kan vinden. Een goed marketingplan is gebaseerd op een grondige analyse van je werk, je doelgroep en de fysieke en economische omgeving waarin je opereert. Waarom wil je juist deze kunstvorm beoefenen? Wat is bijzonder aan jouw werk? Denk ook aan de ideeën van de beleveniseconomie. Hoe beter de analyses, hoe beter je marketingplan en hoe makkelijker je een groot/groter publiek bereikt.

Presenteren en verkopen

Als je je werk of jezelf presenteert om te 'verkopen', gebruik je verschillende vaardigheden. Denk aan solliciteren, presenteren, netwerken en onderhandelen . Zie ook de pagina vaardigheden.

De verkoop van je werk kan je uitbesteden of zelf regelen. Ook als je alles uitbesteedt is het belangrijk om de basis van marketing te begrijpen. Optredens en concerten worden vaak door boekingsbureau’s of andere tussenpersonen georganiseerd. Wees je ervan bewust dat jouw optreden ook onderdeel is van de marketing van het bureau. Let op: De publiciteitsplanning van een tournee begint voor de verkoop, en vaak voordat er voor de tournee gerepeteerd is.

Promotiemiddelen

Je kan op verschillende manieren publiciteit maken. In de culturele sector wordt veel gebruik gemaakt van drukwerk voor de promotie. Maar ook hier speelt internet een steeds grotere rol. Je kunt zowel op papier als op internet adverteren en mailings versturen. Heb je beeldmateriaal of muziek: zorg dan dat dat goed op internet staat en te vinden is.

Als je materiaal uitzet, door het versturen van flyers, persberichten of ander beeldmateriaal, probeer dat dan zo goed mogelijk op te volgen door bijvoorbeeld te bellen. Persoonlijk contact kan ervoor zorgen dat jouw drukwerk een betere plek krijgt, dat je foto bij een agenda komt of je bericht in de social media vaker gedeeld wordt. 

En er zijn nog veel meer promotiemiddelen: televisie- en radioreclame, beurzen, buitenreclame of acties. Kosten voor een minder voor de hand liggende promotiecampagne vallen vaak mee in verhouding tot de geijkte middelen en de impact is vaak groter.

Free Publicity

Free publicity betekent het inzetten van de media om jouw werk onder de aandacht te brengen. Het kan heel effectief zijn maar ook tijdrovend. Goede contacten met de pers zijn belangrijk: bouw een netwerk op en onderhoud dat middels persberichten, mailings, premières, nieuwsbrieven of uitnodigingen aan relaties.

Andere mogelijkheden om in de publiciteit te komen zijn ludieke acties, onverwachte optredens, flash mobbing, guerilla marketing etc. Social media kun je inzetten om je potentiële publiek direct te bereiken en aan je te binden. Je kunt er ook aandacht van de media mee trekken.

De culturele sector krijgt relatief veel aandacht in de media en dat heeft doorgaans veel effect. Realiseer je wel dat perscontacten niets aan jou of je werk verplicht zijn. Probeer berichten in de media voorafgaand aan publicatie te checken op onjuistheden. Bewaar alle media-uitingen omdat deze - of de contactpersonen - je kunnen helpen bij toekomstige projecten. 

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+