test

Gebruik van ICT

Computers horen bij de beroepspraktijk van alle disciplines. De computer wordt gebruikt voor de inhoudelijke kant van je werk,  elk geval om de boekhouding mee te doen, om facturen uit te schrijven, om te communiceren en om je zelf te promoten.

Aanschaf

Naast de keuze tussen een desktop of een laptop moet je een besturingssysteem kiezen. De meest gebruikte besturingssystemen zijn  Windows en Mac OS X. De keuze hiervoor is afhankelijk van het soort gebruik van de computer en persoonlijke voorkeur. Mensen met creatieve beroepen hebben vaak een voorkeur voor het besturingssysteem Mac OS X dat op Apple computers draait. De meest gangbare software is voor zowel Windows als Mac OS X ontwikkeld. 

Is je budget beperkt, overweeg dan een goede tweedehands computer te kopen, dat kan beter zijn dan bijvoorbeeld een goedkope supermarktaanbieding.

Overleg met mensen die met dezelfde toepassingen bezig zijn. Gebruik zoekmachines om informatie te vinden over tests, vergelijkingen, bevindingen van anderen en uiteraard de beste prijs. Een afschrijvingsperiode van drie jaar is gebruikelijk. 

Snelheid van de computer

Er zijn een aantal manieren om de snelheid van je computer te verbeteren zonder nieuwe spullen aan te schaffen:

  • Zorg dat je bureaublad niet te vol staat,
  • gooi weg wat je niet nodig hebt,
  • vergeet na een opruimactie niet je prullenbak leeg te maken,
  • defragmenteer je harde schijf af en toe,
  • geef je computer één keer per jaar een update: alles er af halen en opnieuw installeren.

Vragen

Hoe beter je je vraag kunt formuleren, hoe sneller en makkelijker je het antwoord vind. Door het te googlen of het elektronisch naslagwerk te gebruiken dat in het menu onder Help van het betreffende programma staat. Daar zoek je op onderwerp en vind je meestal ook een overzicht of een inleiding die het geheel inzichtelijk maakt. Raadpleeg daarom altijd eerst de Help-functie voordat je naar een andere oplossing gaat zoeken.

Voorkom verlies van bestanden

Het verlies van bestanden waar je eigen werk op staat is een regelrechte ramp. Dit gevaar is niet denkbeeldig. De mechanische onderdelen van de computer, zoals de harde schijf, kunnen zonder waarschuwing vooraf vastlopen of kapot gaan. Loop niet met je laptop als die aanstaat. Als de harde schijf 'draait' is de kans groter dat deze kapot gaat als je hem beweegt. Dit geldt ook voor losse harde schijven.

Zorg dat alles wat je maakt op twee plaatsen is opgeslagen. Maak regelmatig een kopie (back-up) en sla deze op op een cd, dvd, externe harde schijf, usb-stick of in de cloud. Bewaar de back-up op een andere plaats dan het origineel, bijvoorbeeld in een kluis.

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+