test

Financiële administratie

Kunst maken kost geld. Of het nou gaat om je levensonderhoud, of om een kunstproject, het hebben van financieel overzicht is belangrijk. Weet wat erin komt en wat eruit gaat. Begin met een goede begroting en zorg voor het bijeen brengen van voldoende financiële middelen. Hou rekening met de eisen van de fiscus. Voer een overzichtelijke administratie uit. Financiers willen vooraf begrotingen zien en later een eindafrekening.

Begrotingen

Maak voor elk project een projectbegroting. Om investeerders inzichtelijk te maken waar zij eventueel geld in steken, maak je een investeringsbegroting. Hierop plaats je alle benodigde middelen. In het financieringsplan beschrijf je hoe je deze posten wilt gaan financieren. Bij het aanvragen van een krediet wil de financier ook een een balans en resulatenrekening (winst- en verliesrekening) van je onderneming zien.

Administratie

Het is belangrijk dat je een goede administratie voert. Als ondernemer ben je dit niet alleen verplicht, het kan je ook fiscale voordelen opleveren. Bewaar en orden je inkomsten (facturen) en uitgaven (bonnetjes en rekeningen) goed. Ondernemers hebben de plicht op hun administratie zeven jaar te bewaren. Hou ook een urenadministratie bij.

Als particulier ben je niet verplicht je administratie te bewaren. Het is wel verstandig je administratie minimaal vijf jaar te bewaren omdat de Belastingdienst tot vijf jaar terug belasting mag navorderen.

Hulpmiddelen
Er bestaan veel computerprogramma’s of apps voor je smartphone die je kunnen helpen bij de administratie van je werk of project. Sommige zijn gratis, andere betaald. Bij gratis apps ‘betaal’ je vaak doordat je advertenties te zien krijgt, of omdat het bedrijf waarde hecht aan jouw data. Let er op dat je als ondernemer je boekhouding zeven jaar moet bewaren van de Belastingdienst. Zorg er dus voor dat de apps die je gebruikt betrouwbaar zijn, dat je gegevens goed worden opgeslagen en dat je ze zelf ook ergens opslaat. 

Voorbeelden
Om je urenregistratie bij te houden kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de volgende gratis apps: Gekko Uren, Urenreg en Toggl. Je bonnetjes bewaren kun je doen je in Gekko Bonnen en je reiskilometers hou je bij met Gekko Ritten of Reisbalans. ZZP Assistent combineert deze drie functies in één app. Projectmanagement doe je met Trello. Om te communiceren binnen een team bestaan er zakelijke communicatie-apps als Slack en Hipchat. Om documenten te delen kun je gebruikmaken van cloud-diensten als Google Drive en Dropbox.

Daarnaast bestaan er verschillende boekhoudpakketten die (meestal) tegen betaling alle bovenstaande functionaliteiten combineren, en die je bijvoorbeeld ook kunt gebruiken om facturen mee te maken of voor je boekhouder. 

Financiering
Bij financiering lees je hoe je je projecten gefinancierd kunt krijgen, bijvoorbeeld via subsidie , sponsoring, crowdfunding of leningen.

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+