test

Subsidie

Er zijn verschillende soorten subsidies. Denk aan structurele subsidies vanuit de overheid en verschillende incidentele subsidies. Zoals bijvoorbeeld:

  • Een projectsubsidie voor de realisatie van een concreet project. Het geld mag alleen gebruikt worden voor directe projectkosten. Meestal komen alleen rechtspersonen (stichtingen) in aanmerking.
  • Individuele subsidies zoals stipendia (werk- en leefbeurzen), reis- en studiebeurzen voor 'natuurlijke personen'.
  • Programmeringssubsidie voor bijzondere voorstellingen, concerten en tentoonstellingen. Dergelijke subsidies mogen doorgaans niet gebruikt worden voor een reguliere programmering.

Subsidie aanvragen

Subsidie aanvragen doe je zo: formuleer sterke doelstellingen, maak duidelijk waarom dit project zo belangrijk is en bewijs je professionaliteit met een heldere planning, begroting en verzorgde presentatie. In het artikel 'Toekenning van subsidie ' lees je meer over waar je rekening mee moet houden als je een aanvraag indient.

Iedere subsidiƫnt hanteert eigen criteria, eisen en indieningstermijnen. Een blauwdruk voor de beste aanvraag bestaat daarom niet. Speel hier op in door in heldere taal uit te leggen waarom jouw project in de doelstellingen van de subsidiƫnt past. Met kleine aanpassingen in je aanvraag kun je deze bij verschillende fondsen tegelijk indienen. Het is relatief weinig extra werk en het vergroot je kansen om voldoende geld bij elkaar te krijgen aanzienlijk.

Weet je wat je wil, en waar je aanvragen in wilt dienen? Maak gebruik van het stappenplan 'Subsidie aanvragen' voor meer informatie over de vervolgstappen die je moet doorlopen.

 

 

Hoe worden de verschillende soorten instellingen bekostigd? Bron: Cultuur in Beeld 2015

zie ook:

emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+