test

De kunstwereld

Op deze site vind je informatie over expositiemogelijkheden en kunsthandel in galeries, instellingen voor kunstuitleen, open ateliers en via kunstenaarsverenigingen. Ook het opdrachtencircuit komt aan bod, evenals informatie over het vinden van een atelier. Er zijn overzichten van presentatie instellingen voor beeldende kunst en van de belangrijkste prijzen en competities.

Meer informatie en advies op het gebied van beeldende kunst wordt o.a. verstrekt door beroepsverenigingen, centra voor beeldende kunst, zakelijk adviseurs en vakliteratuur.

Wat en hoe over het Nederlands cultuurbeleid en de gevolgen hiervan voor de kunstsector lees je onder het kopje cultuurbeleid. 

Beeldende kunst in Nederland

De kunstwereld in cijfers

In totaal zijn er naar schatting 918 organisaties in Nederland die zich bezighouden met de distributie of het tonen van beeldende kunst. Met 475 bedrijven vormen galerie├źn in 2015 de grootste groep. Dat is 14% minder dan de 555 galeries in 2010.
De omzet van galeries kromp met 27%. Online kunstverkoop neemt wel toe. Het is niet precies bekend hoeveel beeldend kunstenaars Nederland telt; schattingen lopen uiteen van ongeveer 7.000 (CBS 2009) tot 12.000 (IJdens 2008). Er zijn ook veel presentatieplekken in leegstaande panden en broedplaatsen die niet vertegenwoordigd zijn in de statistieken.
Bron: OCW - Cultuur in Beeld 2015
Cultuurindex 2014
emailFacebookTwitterLinkedinGoogle+